Plus Proefwerk

Le Due Sicilie (7,5)

Le Due Sicilie in de Transvaalbuurt, van vier vrienden uit Zuid-Italië, is zowel restaurant als pastificio. Supercharmant, en lekker.

'Je vergeeft ze meteen het onflatteuze groene licht en de skaileren meubels als je alleen dingen ziet die je onmiddellijk wil proeven' Beeld Mats van Soolingen

Het Koninkrijk der Beide Siciliën besloeg in de negentiende eeuw de Italiaanse laars van de enkel naar beneden - plus natuurlijk de voetbal, Sicilië zelf. De mezzogiorno (noen) wordt dit hete, zuidelijke deel van Italië ook wel genoemd, en de gevarieerde, zeer regiogebonden keukens zijn er het resultaat van zowel grote weelde als diepe armoede.

Vooral Sicilië is een lappendeken van culturele invloeden: Grieken en Romeinen, Vikingen en Vandalen, Arabieren, neven van Napoleon en het huis Savoye - allemaal hielden ze er huis en brachten ze hun eten mee.

Dromen van mezzogiorno
Ik las dat de keuken - waar sobere cucina povera bestaat naast uitbundig streetfood en superluxe patisserie - eens is omschreven als 'precies waar hongerige mensen van dromen', want de mooiste markten en de bestbedachte gerechten zou je vinden op plekken 'waar het hongerspook soms rondwaart'. Ik begrijp dat: als ik hongerig ga slapen, droom ik ook vaak van de mezzogiorno.

Het nieuwe restaurant dat naar dit zonnige Koninkrijk der Beide Siciliën werd vernoemd, bevindt zich op een uiterst onzonnige en onkoninklijke hoek in de Transvaalbuurt. Eerder zat er het schimmige Café Spanje, dat in 2014 werd dichtgetimmerd wegens drugshandel.

Groen licht
De zaak werd opgezet door vier enthousiaste jonge Italianen die allemaal uit dat zuiden komen: één uit Napels, één uit Agrigento, één uit Palermo en één uit Taranto in Puglia.

Ze spreken geen Nederlands, de plastic kaart staat vol vertaalfouten en de zaak ziet er ook echt uit alsof hij low budget in elkaar is gezet. Maar zoals dat gaat, bij mij althans: je vergeeft ze meteen het onflatteuze groene licht en de skaileren meubels als je in de ­vitrine en op de kaart kijkt en daar alleen dingen ziet die je onmiddellijk wil proeven.

Het brood, de vele soorten verse pasta (ook te koop uit de diepvries) en de taarten zijn zelfgemaakt. We zijn heel tevreden over de huiswijn, een goedgeprijsde nero d'avola die net als veel ingrediënten door de eigenaren wordt ingevoerd. Over de speakers klinkt bluegrass - vraag me niet waarom, maar dat doet het dus prima bij pasta.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Als voorgerecht besluiten we na veel getwijfel tot de antipasto misto (€16). Dat is altijd een beetje een gok, aangezien zo'n gemengd voorgerecht soms vooral bestaat uit salami en olijven.

Hier blijkt het een prachtige verzameling groenten op hun substantieelst: fluweelzachte, gistige bloemkoolfritters, gefrituurde en met kruiden gemarineerde aubergine, grote stukken vlezige oesterzwam in krakend beslag. Verder uitstekende pecorino, en een smakelijke, stevige peperonata waarin naast papri-ka ook aardappel is verwerkt.

Ook komen er nog twee prachtige voorbeelden van ­typisch Siciliaans streetfood: huisgemaakte arancini (rijstkroketten) met een lekker draderige kern van scamorzakaas, en ­panelle: gefrituurde plakken kikker­erwtendeeg.

In Palermo eet je die in een soort hongersnood; een glycemische indextartende koolhydraatbom, op een wit kadetje, met aardappelkroketten (panelle e crocchè). Alles bij elkaar een heerlijk, luxe voorgerecht; het enige wat we missen is een citroentje om alle vette heftigheid wat op te frissen.

Alla chitarra
Ook de pasta's zijn erg goed: de doodeenvoudige spaghetti met ansjovis, knoflook, peter­selie en broodkruim (€12) is ­precies goed: fris-zeeïg, hartig en knapperig. Het blijkt trouwens spaghetti alla chitarra - een specialiteit uit de Abruzzen waarbij de slierten zijn ontstaan door een dunne lap deeg door de snaren van een soort 'gitaar' te duwen.

Best
Het gemengde voorgerecht is een heerlijke ­combinatie van gefrituurde Siciliaanse lekkernijen: fritters, arancini, panelle en goed brood.

Minder
Beide hoofdgerechten vallen tegen: een bord mosselen met een uitgedroogde gamba en een paar lamskoteletten met vette aardappelblokjes.

Opvallend
In dit pandje, op een onopvallende hoek in de Transvaalbuurt, zat eerder een café dat door de gemeente om drugshandel werd gesloten.

De slierten zijn daardoor niet rond, maar vierkant. Ook de tortelli, gevuld met ricotta, pijnboompitten en kaneel, in een plas salieboter, bevallen uitstekend. Het pastadeeg heeft een grappig streepjeseffect van met peterselie groengemaakte pasta; 'een filigraan' noemt de maker het. Kaneel en salie­boter sluiten een haast bedwelmend huwelijk.

Helaas vallen de hoofdgerechten tegen. De mare nel piatto ('de zee in het bord', €24) bestaat uit vooral veel mosselen, wat vongole, taaie inkvis en één uitgedroogde gamba - nogal niksig. Ook het lam uit de oven met Italiaanse groenten (€24), waarbij we hoopten op een mooie plak van een of ander gebraad, valt tegen: drie opgewarmde, overgare koteletten en met een berg vette aardappelpartjes. Slordig, jammer, en echt te duur.

Met de desserts zijn we weer wel tevreden: in de semifreddo (parfait) van amandel zit misschien iets te veel essence, maar de structuur is prima. De huis­gemaakte cassata siciliana - een eeuwenoud, iconisch dessert van cake, ricotta, gekonfijt fruit en groene marsepein - is mierzoet, maar erg lekker. Het ­gekonfijte fruit is beeldschoon; grote stukken halftransparante mandarijn, peer en pompoen.

We hebben een fijne avond gehad: jammer van die hoofd­gerechten, maar we zijn vergevingsgezind.

Vorige Proefwerken:
Daalder (7)
Visbar Beet (7+)
Dum Dum Palace (9-)


Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Le Due Sicilie

President Steynstraat 7, 1091 NB Amsterdam
lunch di/wo/do/za/zo 14-16.30
diner di-zo 17-23 ma gesloten
020 7893100
www.restaurantleduesicilie.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden