PlusHet ingrediënt
Lavendel is heerlijk, zolang je maar niet te veel gebruikt
Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Deze week stuit hij op lavendel.
Het huis van mijn ouders in Frankrijk is omringd door prachtige paarse lavendelplanten. Ze vormen een sierlijke haag en zijn een feestmaal voor hommels, bijen en de fascinerende kolibrievlinder. Ik verbaas me ieder jaar weer over dat dier: een vlinder met een soort snavel die op eenzelfde manier lijkt te vliegen als de vogel.
De lavendelstruiken, familie van de munt, hebben niets van doen met de kleine plantjes in mijn Amsterdamse stadstuin die het nooit langer volhouden dan een jaar. Het zijn flinke struiken die al twintig jaar oud zijn en die, als we ze niet zouden snoeien, de weg onbegaanbaar maken. Stapels ingedroogde bloemen belandden daardoor op de composthoop of in de haard.
Wasmiddel
Tot ik eens bedacht dat ik wat van die lavendel mee kon nemen naar Amsterdam om ermee te koken. We maakten er droge worst van, bonbons en liters lavendel-citroenlimonade. Wees gewaarschuwd: je moet lavendel goed doseren. Wie te veel gebruikt eindigt met gerechten die smaken naar potpourri.
Lavendel kreeg haar naam van het Latijnse lavare, wat wassen betekent. Men gebruikte de bloemen namelijk om het badwater te geuren. Nog altijd is lavendel een populaire geur om aan zeep of wasmiddel te geven, maar ondanks die associatie zie je het toch ook regelmatig opduiken in de keuken. Zo kreeg ik onlangs nog een panna cotta met lavendel geserveerd, en zie je gesuikerde lavendelbloemen vaak als versiering voor patisserie.
Je kunt lavendel online of bij zaken gespecialiseerd in kruiden kopen, maar wat ik niet aanraad is dat je lavendel van de bloemist gebruikt: je weet nooit waarmee het bespoten is.
Het recept van deze week is voor de biscotti die mijn moeder bakt met een très petite dose van ons jaarlijkse lavendeloverschot.
Recept: lavendelbiscotti
- 150 g hazelnoten
- 200 g fijne suiker
- gedroogde bloemen van 6 lavendelstengels
- 250 g bloem plus een beetje extra voor het rollen van het deeg
- 1 tl bakpoeder
- citroenrasp van een biologische citroen
- 2 eieren
Verwarm de oven tot 180 graden en rooster de noten 5 minuten in een hete oven. Hak daarna de noten grof. Stamp in een vijzel de lavendel met een lepel suiker en meng vervolgens met de rest van de suiker, de citroenrasp, bloem, bakpoeder en wat zout. Klop de eieren los en meng alle ingrediënten tot een deeg. Leg het deeg op een plank met een dun laagje bloem. Verdeel het deeg in twee gelijke bollen en rol deze uit tot een soort worsten met een diameter van 5-6 cm. Druk beide rollen een klein beetje plat. Leg op een ovenplateau op bakpapier en bak ze in 25 minuten af. De rol moet goudbruin kleuren. Haal de rollen uit de oven en laat vijf minuten afkoelen. Zet de oven op 150 graden. Snijd van de rollen diagonaal koekjes van ongeveer 1,5 cm dik. Leg de koekjes met de snijkant terug op het bakpapier en bak ze voor een tweede keer in 15 minuten af. Heerlijk voor bij de koffie!