Plus

Lars Amsterdam (7+)

In het onlangs geopende Lars Amsterdam eet je met imposant uitzicht op de werkende haven van onze stad. De kwaliteit van het gebodene is hoog, maar we worden er niet erg door geraakt.

Lars Amsterdam Beeld Eva Plevier

Floor Wiggers en Lars Scharp werkten bij gerenommeerde restaurants en leerden elkaar kennen in tweesterrenzaak Aan de Poel. In hun vorig jaar geopende Lars Amsterdam zeggen ze juist een huiskamergevoel te willen neerzetten.

Een huiskamer van vierhonderd vierkante meter dan wel, die deze avond door het gedimde licht een adembenemend uitzicht biedt op de werkende haven van Amsterdam. Tankers, kranen, loodsen, lichtjes en rokende schoorstenen.

We worden er stil van, waardoor we merken dat de muziek nét te hard staat, wat een van de twee heren van de bediening kennelijk opmerkt, waarna het volume omlaag wordt gedraaid.

Een ober in een vrijwel lege zaak doet al snel te veel of te weinig. Sommige gasten willen een praatje maken, anderen vinden dat juist storend. Een kwestie van ervaring en aanvoelen dus, en onze uitermate correcte gastheren slagen met vlag en wimpel. Ze kennen de ingrediënten van elk gerecht dat ze serveren en hoeven bij door­vragen zelden naar de keuken voor extra informatie.

Bij de ober uit Casablanca (we spreken hem gedurende de avond af en toe) bestellen we een Brouilly van Domaine Coudert, die ons inziens kurk heeft. De fles wordt - ook al signaleert de ober zelf geen kurk - meteen geruild voor een andere.

Met 45 euro is dit de op twee na goedkoopste wijn van de reguliere wijnkaart, de exclusieve hebben we ook gekregen, en daar begint het zo'n beetje bij 90 euro. Erg avontuurlijk is het aanbod niet.

Sympathiek
We krijgen matig donker brood met boter en uiteraard amuses, waarvan de koolrabi met geitenkaas en het bolletje van aardappelmousseline er mooi uitzien, maar van binnen erg koud zijn. De kazige kleine Stolwijkerchurro is wat plat uitgevallen en los van de baantjes in het deeg niet heel churro-achtig.

Na dit trio is er nóg een amuse; meteen een van de beste gerechtjes van de avond. Een flinter heel verse rauwe makreel met prei, zoetzuur en crème fraîche.

Uitstekende ingrediënten, uitstekend bereid en met gevoel voor evenwicht gecombineerd. We wrijven in onze handen: dit gaat helemaal goedkomen.

We bestellen het zesgangenmenu (€78 pp) en à la carte de langoustine (€26,00) die niet in rekening wordt gebracht; die wordt bij een van ons als eerste gang geserveerd. Sympathiek.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Op de kaart staat dat die met dulce de leche komt, en dat moet een vergissing zijn, want we proeven geen zoete gecondenseerde melk. Het zuurtje lijkt eerder op leche de tigre te wijzen (Peruaanse marinade voor rauwe vis), de combinatie met zoete aardappelcrème onderstreept dat.

Een prima gerecht, al worden we deze smaken zo langzamerhand wel moe. Dat ceviche tegenwoordig bij veel eetcafés wordt geserveerd zou genoeg moeten zeggen.

Uit het menu proeven we rauwe heilbot met gebrande hollandaise, Chioggiabiet en peterseliedragoncrème. De rauwe platvis is spettervers en heerlijk, en de combinaties werken goed, al zijn de gekozen smaken ook hier wat voor de hand liggend.

Ouder dan de tijd
Mis gaat het bij de gerookte steak tartare in consommé van ossenstaart met sponszwam en geraspte beef jerky. Van de ossenstaart proeven we niets - de consommé is blank en waterig - het vlees smaakt vooral naar rook, en de jerky (gedroogd rundvlees) lijkt op deze manier ingezet meer op paprikapoeder.

We zetten door met paling met vichysoisse (aardappelgebonden soep getrokken van de palinggraat) met aardappelsalade, cornichons en saus van lavas. Tja, dat is natuurlijk lekker, al zijn de combinaties ouder dan de tijd.

Best
Lullig om te zeggen omdat er echt vakkundig wordt gekookt bij Lars, maar van de zuurkool bij de kwartel waren we ondersteboven.

Minder
Het dessert van het menu is een oninvoelbaar samenraapsel van smaken.

Opvallend
Lars heeft een adembenemend uitzicht op het nachtelijke industriële landschap van onze haven.

Een smaakbommetje is hierna de skrei met korst van miso (gefermenteerde sojabonenpasta), rettichrolletjes met een haksel van paddenstoelen, gebarbecuede knolselderij en mousse van geroosterde ui. Technisch perfect en goed in evenwicht, maar op een of andere manier ráákt het niet.

Aan het vleesfront volgt kwartelborst met gevogeltejus, gefrituurde spruit en een zuurkool die het lekkerste is wat we vanavond proeven. Prachtig balancerend op het lijntje tussen vet en fris. De kwartel mist zout.

Oninvoelbaar
Het menudessert is een nogal oninvoelbaar ensemble: parfait van karamel en gefermenteerde appel, yuzugel (alomtegenwoordig; die verwachtten we al de hele avond), pitaya (de in ons land vrijwel altijd smaakloze drakenvrucht) en gepofte rijst. Je zou kunnen zeggen dat deze gang de meeste durf toont, maar het gerecht werkt niet.

Lars Amsterdam is ruim en aangenaam ingericht, en het uitzicht alleen al is reden voor een bezoek. In de bediening en de keuken werken vakmensen.

Helaas komen er uit die keuken gerechten die zelden verrassen omdat veel van de combinaties geijkte zijn. In een huiskamer hoor je - ook als het soms wringt - de persoonlijkheid van de bewoner te kunnen voelen, en misschien is dat wel wat we missen.

Vorige proefwerken:
Deer Mama (7,5)
Parallel (8+)
Cecconi's Amsterdam (7+)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Lars Amsterdam

Danzigerkade 179
1013 AP Amsterdam

Open:
Ma tm vr: 12.00 - 14.30 uur
Ma tm za: 18.00 - 22.00 uur

020 2149729
larsamsterdam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden