Update

Laatste kans voor bierfietsexploitanten in Centrum

Exploitanten van bierfietsen gaan per direct samenwerken om de overlast van de toeristische attractie terug te dringen. De gemeente houdt 'nauwlettend' in de gaten of de overlast daadwerkelijk minder wordt en dreigt met een verbod.

Exploitanten van bierfietsen gaan samenwerken om de overlast tegen te gaan.Beeld Klaas Fopma

De exploitanten gaan er volgens de gemeente voor zorgen dat het alcoholgebruik wordt gelimiteerd, de ritduur wordt verkort, chauffeurs training krijgen en bovendien geen versterkte muziek meer draaien.

Als de maatregelen niet werken, volgt mogelijk een verbod. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan leden van de raadscommissie Algemene Zaken en bestuurscommissie Centrum. Als de gemeente klachten van overlast krijgt, zullen die direct worden doorgegeven aan de exploitanten 'zodat zij actie kunnen ondernemen'.

Moeilijk controleren
Van der Laan schrijft dat de commissie nauwlettend in de gaten houdt of de maatregelen het gewenste effect hebben. Maar dat blijkt in de praktijk lastig: 'Overtredingen kunnen alleen op heterdaad geconstateerd worden', zegt Van der Laan. 'Bovendien kan optreden tegen een grote groep soms juist escalatie van de overlastsituatie tot gevolg hebben.'

De gemeente onderzoekt ook of zij de bierfietsen kunnen verbieden, indien de maatregelen van de bierexploitanten niet aan de eisen voldoen. Van der Laan is samen met de voorzitter van de bestuurscommissie Centrum in gesprek gegaan met de bierfietsexploitanten, na een inventarisatie van de klachten in de zomer van 2014.

Begrip
De exploitanten zijn samen aan de slag gegaan om de overlast terug te dringen. 'De exploitanten streven hiermee naar een duidelijke vermindering van de overlast voor de Amsterdammers', aldus Van der Laan. Volgens de burgemeester weten zij dat een verbod kan worden ingevoerd, mochten de maatregelen onvoldoende effect hebben.

Na het zomerreces komt Van der Laan met een update over de effecten van de maatregelen. Momenteel loopt er ook een vergunningsaanvraag voor de Amfibike, een bierwaterfiets. Of die wordt toegekend, is nog niet bekend.

Geduld is op
Volgens PvdA-raadslid Henk Boldewijn kan de bierfiets inderdaad het beste uit de stad worden geweerd, omdat het geduld van bewoners en winkeliers in het centrum allang op is. 'Eigenlijk elke Amsterdammer die ik over de bierfiets spreek, is het hartstochtelijk met mij eens. Al te lang is het voor hen een doorn in het oog'.

Boldewijn is duidelijk: de bierfiets vol lallende toeristen levert niet alleen geluidsoverlast op, de kolossale fiets levert ook regelmatig gevaarlijke situaties op. Niet in de laatste plaats omdat de bierfietsers zelf in de regelmaat dronken zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden