Aldus

Kunstenaar daagt de Rijksakademie uit voor een stoelendans

Wie meedoet aan de selectie van de prestigieuze Rijksakademie moet 50 euro betalen. Ariel Helyes (29) hoopt dat de school hém betaalt.

Alice Boothby
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dat klinkt als een lucratieve ­business.

“Ik wil heel graag naar de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, een van de beste opleidingen in Europa. Elk jaar worden maximaal 25 kunstenaars geselecteerd voor een residency-periode van twee jaar; 1400 studenten uit de hele wereld doen een dappere poging om toegelaten te worden. Op dit moment woon en werk ik in Londen en heb ik me aangemeld voor de selectieprocedure. Daarvoor moet je vijftig euro betalen.”

U dacht: dat gaat mooi niet gebeuren.

“Het bedrag fungeert als drempel en filtert een aantal studenten eruit. Door het te betalen geef je de Rijksakademie het vertrouwen dat je bereid bent om tot het uiterste te gaan. Dat bracht mij op het idee om de rollen om te draaien: zou de opleiding bereid zijn om mij vijftig euro te betalen om mijn portfolio in te zien?”

Hoe heeft u dat gedaan?

“Mijn portfolio, ‘The Chicken, the Egg & Stoelendans’, staat achter een paywall via het platform Patreon. Hiermee wil ik de vraag opwerpen: wie was er eerder, het talent of de aanbeveling, de kansen of de artiest? Met Stoelendans impliceer ik dat het een spel is – en een spel speel je niet alleen. Om dit werk te voltooien, heb ik de ander nodig. Mijn doel is niet om de grenzen van de Rijksakademie te verkennen, maar ik wil de school uitnodigen om een spelletje in ­vertrouwen met mij te spelen.”

En, heeft de Rijksakademie al ­betaald?

“Nee, nog niet. Maar de deadline van de selectieprocedure is pas net gesloten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden