PlusAldus

Kroon op het werk: Die Port van Cleve wordt hofleverancier

Vanmiddag krijgt hotel Die Port van Cleve het predicaat hofleverancier. Voor hoteldirecteur Maikel Stabij (40) is het de kroon op zijn werk.

Dylan Van Eijkeren
null Beeld

Bent u zenuwachtig?

“We weten het al sinds september, toen vierden we ons 150-jarig bestaan. Door de coronatoestand kon de uitreiking nog niet plaatsvinden. Ik voel een gezonde spanning.”

Hoe word je hofleverancier, komt de koning dagelijks biefstuk bij u eten?

“Was het maar waar. Mkb-bedrijven kunnen het predicaat aanvragen als ze een veelvoud van 25 jaar bestaan, maar minstens 100 jaar. Dan volgt een procedure, inclusief accountsrapporten, je gaat echt met de billen bloot. Als je lei dan schoon is, schijnt de koning het zelf toe te kennen.”

Gaat u straks de koning ontmoeten?

“Nee, maar wel de commissaris van de Koning, Arthur van Dijk. De koning is altijd welkom voor een biefstukje, hoor. Hij is tenslotte ook onze buurman, we kijken op hem uit.”

Waarom wilde u hofleverancier ­worden?

“In dit gebouw zat de eerste Heinekenbrouwerij, we waren het eerste hotel met elektrisch licht, en vrouwen mochten hier voor het eerst buitens­huis eten. Onze bedrijfshistorie is ook de geschiedenis van Amsterdam. In de afgelopen anderhalf jaar zijn we van de hoogste naar de laagste bezetting ooit gegaan, maar we hebben twee wereldoorlogen en de Spaanse griep doorstaan, dus dit overleven we ook wel. Het hofleverancierschap geeft nieuwe allure. Ik werk 21 jaar in Die Port van Cleve en zie het een beetje als de kroon op mijn werk.”

Wilt u niet liever de 6 miljoenste biefstuk serveren?

“Ons restaurant nummert de biefstukken, ja. We staan nu, reken me niet op een duizendtal af, op 5,8 miljoen. Ik zou het heel graag nog meemaken, de 6 miljoenste.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden