PlusMeneer & mevrouw Hamersma

Krokante kippenbouten met rozemarijn, krieltjes en zure room

Meneer Hamersma weet alles over wijn, mevrouw Hamersma doet niets liever dan koken. Deze week: krokante kippenbouten. Met een meegaande pinot noir.

Meneer en mevrouw Hamersma. Beeld Sjoukje Bierma
Meneer en mevrouw Hamersma.Beeld Sjoukje Bierma

‘Nou van harte,” ­antwoordde mevrouw Hamersma ironisch, toen ik hardop constateerde dat het precies een jaar geleden was dat we onze vliegtickets hadden kunnen verscheuren voor onze culinair-vinologische reis naar Spanje.

In plaats van dat we deze hadden beëindigd bij het drie Michelinsterren tellende El ­Celler de Can Roca waren we zodoende met een tortilla van Thuisbezorgd op onze eigen driezitsbank beland.

Gelukkig herpakte mevrouw Hamersma zich vrij snel en ging ze zelf maar weer de sterren van de hemel koken, maar inmiddels snakken we ernaar om die weer eens in het wild te mogen aanschouwen – om een restaurant te bezoeken of op een terras te zitten. Maar ja, wie niet?

Binnen

Enfin, gelukkig heeft mevrouw Hamersma vanwege altijd tweeduizend kookboeken binnen handbereik aan inspiratie geen gebrek. “Kan ik met goed fatsoen wel dit boek nemen?” vroeg zij zich enigszins gealarmeerd af, nadat zij mij een recept uit Lekker thuis van ­Alison Roman had voorgelezen. “We moeten al zo lang binnen zitten.”

Lekker thuis, Alison Roman, Unieboek | Het Spectrum, €27,99. Beeld
Lekker thuis, Alison Roman, Unieboek | Het Spectrum, €27,99.

“Misschien moet je anders maar iets uit Trek – eten onderweg, toen en nu nemen,” suggereerde ik, waarin ik zat te lezen. Daarin doet culinair historica Charlotte Kleyn verslag over ­reizen door de eeuwen heen. En vooral ook wat er dan zoal gegeten werd langs de kant van de weg, aan boord van VOC-schepen of op tien kilometer hoogte.

Maar mevrouw Hamersma had haar zinnen al gezet op de krokante kippenbouten uit ­Lekker thuis, al toonde zij ­buitengewone ­interesse in de door Kleyn beschreven anti­scheurbuik­cocktail met arak.

Zoekcirkel

Eerst moest ze zich nog mijn wijnkeuze laten welgevallen. En dat deed ze zonder morren. Zo’n zuidelijke kip met knoflook en rozemarijn geeft maar bij weinig wijnen niet thuis. Zaak is het wel om al te tannineuze types te ­vermijden. Maar dan blijft er nog steeds zat te kiezen over. Zelfs toen ik de zoekcirkel beperkte tot de min of meer recepteigen regionen.

Toen ik bijvoorbeeld een beetje in het zuiden van Frankrijk rondscharrelde, trof ik daar een sympathieke rode van de pinot noir. Dat is een druif die sowieso al zo’n beetje de status geniet van officiële kippenwijn, maar zo eentje uit de Pays d’Oc had nog wat extra’s in petto. Deze deed geen poging om zich uit te geven als grote rode ­bourgogne, om zich vervolgens pochend op de borst te slaan en te wijzen op een inmiddels vaak hysterisch prijskaartje. Nee, hij liet onbekommerd de zon in het glas schijnen, presenteerde zuidkruiden en toonde zich soepel en meegaand.

Koelkastdeur

Dit exemplaar voelde zich helemaal kiplekker toen ie geschonken werd, nadat ie een halfuurtje had mogen controleren of het lichtje wel uitgaat als de koelkastdeur wordt gesloten.

“Zullen we zo nog een glaasje nemen?” informeerde mevrouw Hamersma, terwijl ze nog wat van de zacht geworden knoflook op een stukje brood smeerde. “Gaan we daarmee lekker op de bank zitten.”

Krokante kippenbouten met rozemarijn, krieltjes en zure room Beeld
Krokante kippenbouten met rozemarijn, krieltjes en zure room

Krokante kippenbouten met rozemarijn, krieltjes en zure room

(hoofdgerecht; 4 personen)

Ingrediënten
4 kippenbouten (met drumstick en dij eraan)
grof zeezout en versgemalen zwarte peper
350 g krieltjes of andere kleine, vastkokende aardappels
1 bol knoflook, doormidden gesneden
4 takjes verse rozemarijn
375 ml olijfolie
15 g verse bieslook, fijngehakt
125 g zure room

Bereiding
Verwarm de oven voor op 165 graden.

Breng de kip op smaak met zout en peper. Leg de bouten in een grote ovenschaal samen met de aardappeltjes, knoflook en rozemarijn. Bedek alles met olijfolie en zet de ovenschaal 1½-2 uur in de oven tot de kip vrijwel uit elkaar valt en de knoflook goudbruin is. Haal de schaal uit de oven en laat alles een beetje afkoelen.

Verhit 2 eetlepels van het bakvet uit de ovenschaal in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Haal voorzichtig 2 kippenbouten uit de schaal en leg ze met het vel naar beneden in de koekenpan.

Bak ze 5-8 minuten tot het vel bruin en krokant is. Leg de kip terug in de ovenschaal met het krokante vel naar boven en bak de andere twee kippenbouten op dezelfde manier.

Strooi de bieslook over de zure room en serveer dit bij de kip.

De olie die overblijft kun je ongeveer een maand bewaren in de koelkast en is heerlijk om groenten mee te roosteren of aardappels op te peppen.

De wijn

Domaine Coudoulet 2019
Pinot noir, Pays d’Oc, Frankrijk, €8,95 (rood)
Vindict, Elandsgracht 113, The Art of Wines, A.J. Ernststraat 665

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden