Recept van de dag

Kroatische octopus met aardappels en vegeta

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

Ze zei dat de meiden haar er altijd bij riepen, als het door de drukte vastliep in de kantine van de Gerrit Rietveld Academie. Ik geloofde haar en nam haar meteen aan. Ze had het kapsel van Uma Thurman uit Pulp Fiction, maar dan in het blond. Aan de binnenkant van haar arm had ze net een tattoo laten zetten. Een cartoonesk pistool. Haar vader mocht het niet weten.

In onze personeelsgroepsapp noemde ze zich Blond Gyoza Bitch. Ze is Kroatisch en ze kookte het personeelseten met vegeta. Wie in Kroatië is geweest kent het zeker, een wonderbaarlijke kruidenmix die elk eten lekker maakt. Het is als ve-tsin voor Chinezen. Ouderwets zonder poespas.

In mijn laatste film Nick is de vrouwelijke hoofdpersoon ook een Kroatische. Net zo’n no-nonsense en doelbewust figuur als Gyoza. Gyoza had Nick gezien en ze had een hekel aan de complexe tegenspeler, een Nederlandse  jongen die vanuit zijn bevoorrechte positie vooral met zichzelf bezig was en kostbare tijd van het Kroatische meisje verspilde.

Gyoza is naar Nederland gekomen om films te leren maken. Opmerkelijk, de Hollandse cinema is zoals de Hollandse pot, degelijk, maar niet per se appetijtelijk. Je leert hier wel over jezelf na te denken, lekker in jezelf wroeten. Dat is precies wat Gyoza niet moet doen. Ze schittert uit zichzelf. Zo iemand een spiegel voorzetten verblindt haar alleen maar. Dan raakt haar doel uit focus. Alles wat Gyoza nodig heeft, is gewoon het vak goed leren, want verhalen schudt ze zo uit haar mouw.

Soms maken we het allemaal ingewikkelder dan het is. Als dat met koken gebeurt, wordt het een bende. Gelukkig is er dan vegeta. Eén snufje en alles komt perfect bij elkaar. Had Gyoza maar ook een zakje vegeta voor het leven.

Kroatische octopus met aardappels en vegeta

Ingrediënten
1 octopus
6 el olijfolie
500 gr aardappels
1 ui
1/2 el vegeta
scheut witte wijn
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 takje rozemarijn
een handje fijngeneden peterselie
zout en peper

Bereiding
Gyoza’s vader had vast begrepen dat ze af en toe heimwee had. Hij had haar daarom enkele gerechten geleerd. Dit gerecht wordt in Kroatië in een gietijzeren pan bereid, die dan – met deksel – in een steenoven gaat.

Een octopus kun je kopen bij vishandel Tel, of op de Albert Cuypmarkt. Vries hem eerst in, daar wordt hij malser van. Snij de aardappels in partjes, de ui in vieren. Doe ze in een ovenschaal met olijfolie, zout, peper, rozemarijn en vegeta (verkrijgbaar in veel supermarkten). Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet ’m een uur in de oven op 180 graden. Doe de octopus in een pan met deksel en zet het vuur laag. Er komt nu vocht uit de octopus dat hem in 20 minuten gaart. Bewaar de pan met het kookvocht en laat de octopus afkoelen, snij deze vervolgens in stukjes. Verhit het kookvocht, doe er wat olijfolie bij en bak daarin even de knoflook. Voeg de witte wijn en peterselie toe. Uiteindelijk doe je alles samen in de ovenschaal en zet je die terug in de oven voor 15 minuten, dek goed af met aluminiumfolie. Dobar tek!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden