Plus Recept van de dag

Koreaanse burgertjes met kimchi

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

Kimchi is sinds duizenden jaren onderdeel van de Koreaanse cultuur’ lees ik op mijn pot kimchi. De afgelopen tijd is kimchi ook een groot en belangrijk onderdeel van de cultuur van Liesbeth Maliepaard. Ik ben verslaafd aan die heerlijk pittige zurigheid. Knapperig en sappig tegelijk. Super fris en aangenaam muf ineen. Ik kan er geen genoeg van krijgen en houd angstvallig m’n voorraad in de gaten. Ik ben bereid door weer en wind te fietsen om die aan te vullen als dat nodig is. Je zal toch maar een weekend zonder kimchi zitten…

Ik ontbijt met omelet met kimchi of krik tijdens de lunch m’n groentesoep op met kimchi. Zelfs m’n kinderen probeer ik te bekeren tot kimchi, maar tot op heden zonder succes. Prima, want zo houd ik meer kimchi over voor mezelf.

Er gaat nauwelijks een dag voorbij dat ik niet even met een paar chopsticks in m’n hand de ijskast open om snel wat kimchi uit die lekker stinkende pot te snoepen. En dat is helemaal niet erg volgens de tekst op die pot:

‘De smaak en gezondheidsvoordelen van gefermenteerde kool, andere groenten en specerijen zijn nu eindelijk door het Westen ontdekt en zelfs uitgeroepen tot een van de gezondste gerechten ter wereld.’ Kimchi past dus helemaal in m’n huidige Liesbeth-vitaalplan. En ik heb ook echt het idee dat m’n maag en darmen een sprongetje van vreugde maken, elke keer dat ik ze kimchi voer.

Steeds vaker duik ik in m’n Koreaanse kookboek, omdat daar natuurlijk recepten in staan die perfect combineren met kimchi. Zoals de Koreaanse burgertjes van deze week. Als je ze lekker klein maakt, kun je ze heerlijk met wat kimchi in een paar bladen sla wikkelen en zo oppeuzelen. Voor de niet koolhydraatmijdenden onder ons: je kunt er ook nog wat rijst in doen. Of nog wat extra kimchi natuurlijk.

Koreaanse burgertjes

Ingrediënten

(voor 4-6 personen)

60 g walnoten
50 g pijnboompitten
500 g ribeye, in grove stukken
½ harde (nashi)peer
¼ ui, grof gehakt
4 tenen knoflook
3 el sojasaus
1½ el honing
1½ el mirin
1 el sesamolie
½ tl zwarte peper uit de molen
2 tl neutrale olie
2 tl geroosterd sesamzaad

Bereiding

Rooster walnoten en pijnboompitten in een droge koekenpan of oven van 180°C tot ze lekker ruiken en iets verkleurd zijn. Laat afkoelen. Doe in de keukenmachine en maal fijn, maar niet helemaal tot poeder. Zet apart in een grote kom.

Schep 1 el notenmengsel in een klein kommetje en meng met sesamzaad. Dat is straks je garnering.

Doe peer, ui, knoflook, soja, honing, mirin en sesamolie in de keukenmachine en pureer. Voeg vlees toe en maal tot grof gehakt.

Doe het vlees bij het notenmengsel en meng goed door. Kneed er compacte burgertjes van; ±5cm doorsnee. Leg ze op een schaal en laat afgedekt met plastic minstens een uur rusten in de koelkast.

Verhit olie in een koekenpan en bak de burgertjes ± 3 minuten per kant op middelhoog vuur. Leg op een schaal er garneer met noten-pittenmengsel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden