PlusSmulpapen

Koreaanse bulgogi kun je ook bereiden met een grillpan

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

De mensen om ons heen moeten het geroken hebben toen we laat de bioscoopzaal inliepen. Het is elk jaar hetzelfde op het filmfestival in Rotterdam. Je propt jezelf vol bij de Chinees – het liefst bij Tai Wu – en dan ren je naar de volgende voorstelling. Maar deze keer waren we naar een all you can eat Koreaan gegaan. Barbecueën op tafel. We waren laat; we hadden nog maar tien minuten voor onze tweede lading vlees. Negen bordjes, hup alles op het vuur. Terwijl we ons volstouwden, sloeg de rook van het aangebrande vlees neer op onze haren en onze kleren.

Als je veel films op een dag ziet, snak je naar dit soort eten. Het compenseert een beetje de donkere thema’s van al die eigenwijze filmmakers. Je moet even aansterken. Soms zie je bezoekers met eigen gesmeerde broodjes en een appel, daar is niets mis mee. Je moet alleen van goeden huize komen wil je daar onberoerd de dag mee doorkomen.

Twintig jaar geleden zag ik op het festival een Taiwanese film van Chang Tso-chi. Hij had een film over mijn overleden moeder gemaakt, maar dat wist hij niet. Het ging over een tienermeisje en haar blinde familie. Toen de film was afgelopen brak ik doormidden. In het meisje zag ik mijn moeder.

Dit jaar was Chang er weer met een nieuwe film, mistroostig maar goedmoedig. Ik mocht met hem en de ­actrice op de foto. Misschien had ik liever met hem aan tafel gezeten in Tai Wu, ik wilde hem veel vragen. Toen besefte ik dat hij alles al had verteld in zijn films, dat hij er met woorden niets mooiers van kon maken.

Dan maar snel wat eten met mijn gezelschap, voordat de volgende film begon. Koreaanse barbecue? Ja! Dat wordt rennen.

Bulgogi

Ingrediënten
500 gr sukadelappen
1 ui in dunne halve ringen
1 lente-ui in stukjes van 2 cm
wat sesamzaadjes

Voor de marinade, vermaal deze ingrediënten in de blender:
2 teentjes knoflook
1 stukje gember
1 el sesamolie
3 el sojasaus
3 el sake
2 el honing
1/4 appel
1/6 kiwi

Bereiding
Bulgogi is een Koreaans rundvleesgerecht. Gewoonlijk wordt het op een tafelbarbecue bereid, vandaag doen we het in een grillpan. We gebruiken sukadelappen, dat is iets uitdagender dan bijvoorbeeld rib-eye. Het is erg smaakvol, maar ook iets taaier. Wikkel eerst het vlees in folie en doe het 2 uur in de vriezer. Daarna kun je gemakkelijk de taaie zenen wegsnijden. Snijd het overgebleven vlees in dunne plakjes van zo’n 2 millimeter. Meng het vlees met het mengsel uit de blender en de gesneden uitjes. Laat het 2 uur marineren in de koelkast. Het zuur in het fruit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt. Verhit wat bakolie in een grillpan, doe de helft van het vlees in de pan. De marinade kan snel aanbranden dus let op. Het is snel gaar. Was de pan goed om de tweede lading te bakken. Serveer het vlees op een schaal en sprenkel er wat sesamzaadjes over, je kunt het in een blaadje sla wikkelen met wat rijst. Om het pikant te maken doe je er wat gochujang bij, een rodepeperpasta. Nu goed kauwen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden