Plus Recept van de dag

Kool-bietensalade om de winterdip tegen te gaan

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Beeld Oof Verschuren

December is nu echt voorbij en hoewel de lichtjes in de stad nog even blijven hangen, is de winterse gezelligheid definitief over. Het is wachten en aftellen tot de eerste tekenen van de lente, maar dát gaat nog wel even duren.

Gelukkig kan ik nog niet genoeg krijgen van wintergroenten. Knolselderij, savooiekool, bietjes, cavolo nero, witlof, spruitjes en snijbiet: mijn handen jeuken en ik wil direct de keuken in duiken om ze te snijden, grillen, bakken, poffen en braden. Dat is dan vooral als ik over de zaterdagse Noordermarkt loop of in het winkeltje van de Fruittuin van West ben. Op zulke plekken ziet alles er zo prachtig uit dat ik er kilo’s van mee naar huis wil nemen.

In de supermarkt blijven mijn handen jeukvrij. Alles is er weggefrommeld in plastic zakken of ligt zelfs voorgesneden en totaal vermomd in de schappen. Ja, boerenkool is in reepjes makkelijker in de stamppot te gooien, maar de bladeren in hun geheel zijn zo veel aantrekkelijker. Bovendien lijkt de tijd die het kost om de bladeren van de stelen te trekken en ze in stukjes snijden misschien lang, maar dat is maar schijn: je zit makkelijk twee of drie keer zo lang op je telefoon of voor de buis.

Bezoek dus eens een boerenmarkt als je in een winterdip zit, en ga los met winterse groenten. Snijd voor de lunch witlof in dunne plakjes en meng die met een dressing van mosterd, azijn en walnotenolie. Rooster spruitjes in de oven en rasp er wat citroenschil over. Pak bieten in aluminium en zet een paar uur in de oven om te poffen en serveer ze met knapperige palm- of boerenkool en romige sesamdressing.

Dan komt de lente moeiteloos steeds dichterbij.

Kool-bietsalade met sesamdressing

Ingrediënten

4 rode bieten of chioggiabieten
4 knoflooktenen
200 g palm- of boerenkool
2 el olijfolie
3 el tahin (sesampasta)
2 el sesamolie
sap van een halve citroen
2 lente-uien, in ringetjes
wat chilivlokken en sesamzaadjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pak elke biet en elke ­knoflookteen in zilverfolie en zet ze minstens een uur in de oven, tot je er moeiteloos doorheen kunt prikken (hoe groter de biet, hoe langer het duurt). Trek ondertussen de koolbladeren van de stengels, scheur ze in stukken en was ze. Kook de bladeren zo’n 5 minuten in water met zout, en laat goed uitlekken. Meng met de olijfolie en wat zout, spreid uit over een grote of twee ovenplateaus. Wacht tot de bieten gaar zijn, zet de oven op 220 °C en bak de kool in zo’n 15 minuten knapperig (schep tussendoor een keer om).

Pak de knoflooktenen uit en knijp de zachte vulling in een kom. Klop er de tahin, sesamolie, het citroensap en wat zout doorheen – en een drup water als de boel te dik wordt. Pak de bieten uit, trek de schil eraf en snijd ze in partjes. Verdeel de kool over 4 borden, leg op elk bord partjes biet en overgiet royaal met dressing. Strooi er de lente-ui, chilivlokken en sesamzaadjes over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden