Kooktroep veroorzaakt kerststress

VIANEN - Troep in de keuken na het koken is de grootste veroorzaker van stress tijdens de feestdagen. Dat blijkt uit onderzoek onder 524 Nederlanders van achttien jaar en ouder in opdracht van ElectronicPartner (EP). Voor 37 procent is de rommel die het koken oplevert het meest stressverwekkend.

Ruim de helft van de Nederlanders brengt de kerstdagen kokend thuis door (56 procent). Bijna 50 procent staat twee tot drie uur in de keuken voor het kerstdiner (47 procent) en dat is tot vier keer langer dan op een normale dag. Een op de vier kokers ziet er tegenop zo lang te kokkerellen (23 procent). Het mislukken van gerechten zorgt bij 25 procent voor stress, de timing van de gerechten is bij 22 procent de grootste stressfactor en 19 procent is bang een ingrediënt te vergeten. Het samenstellen van het menu bezorgt 18 procent vooraf al rode vlekken in de nek.

Hoewel de meesten zich desondanks verheugen op een avondje dineren met familie of vrienden, kan die gezelligheid sommigen worden gestolen. Een op de zes ondervraagden zou de avond het liefst doorbrengen met een magnetronmaaltijd op schoot voor de televisie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.