PlusOpen tijdens corona

Koninklijke winkel De Mof merkt dat corona verbroedert: ‘Nu moeten we samen overleven’

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Ode tijdens corona. Vandaag: Igor van Leeuwen (33), eigenaar van koninklijke winkel De Mof. Normaal zit hij op Koningsdag met een kleedje voor de deur van zijn winkel, dit jaar viert hij het thuis.

Igor van Leeuwen, eigenaar De Mof. Beeld Susanne Stange
Igor van Leeuwen, eigenaar De Mof.Beeld Susanne Stange

Wat betekent de gedeeltelijke lockdown voor uw zaak?

“Op dit moment mogen we mensen alleen op afspraak ontvangen. Als je het van de positieve kant bekijkt, betekent het dat je meer energie in één klant kunt steken. Toch zou het heel fijn zijn als we binnenkort helemaal open mogen.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Hopelijk krijgen we snel een stukje normaal terug. Ik verwacht geen gigantische drukte als de maatregelen versoepeld worden, maar misschien komen er wat meer dagjesmensen langs.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“Dankzij corona besef ik nog beter dat je samen sterker staat dan alleen. Als een klant vraagt om een colbertje dat ik zelf niet heb en de winkel naast mij wel, dan bel ik even op en brengt de buurman het langs. Op deze manier kunnen alle winkeliers hun klanten breder bedienen. Voor corona had je je eigen straatje en je eigen klandizie. Nu moeten we samen overleven.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Onze winkel bestaat inmiddels 135 jaar. We hebben al veel zware tijden overleefd en dat geeft vertrouwen voor de toekomst; ook corona krijgt ons niet kapot. Omdat we al zo lang bestaan en ons inzetten voor de buurt, kregen we in 2011 het predicaat ‘hofleverancier’. We zijn nu dus een koninklijke winkel. Dat is een eretitel; het betekent niet dat Willem-Alexander hier zijn spijkerbroeken koopt. Toch is Koningsdag voor ons een speciale dag. Normaliter ga ik met mijn kinderen op een kleedje voor de deur van de winkel zitten. Dit jaar blijven we thuis, want ik ben bang dat het toch druk wordt in de stad.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel verder wordt versoepeld?

“Bij mooi weer ga ik naar een terrasje. Natuurlijk omdat ik dat gemist heb, maar ook om de horeca te steunen. Wij leveren kokskleding aan restaurants en kregen het afgelopen jaar nauwelijks bestellingen. Dan besef je hoe zwaar de horeca het heeft.”

De Mof

Haarlemmerdijk 109

demofkleding.nl

Tips? open@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden