PlusRecept van de dag

Kollumer erwtenfoul met pittige chilidressing

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. Vandaag: Kollumer-erwtenfoul met pittige chili-knoflook-komijndressing.

Beeld Oof Verschuren

Afgelopen zondag zat ik in een gifgroene ­tv-studio en waren we allemaal helemaal in de bonen. Dat voelde heerlijk want ik ben natuurlijk al lang met liefde in de bonen. Dat was ook de reden dat ik daar zat. Want er zat iets nieuws aan te komen in de bonenwereld. Vooral op tuin- en veldbonengebied. Die laatste is een soort boerig zusje van de tuinboon. Meestal gebruikt voor veeteelt, maar er gloort een nieuwe carrière aan de bonenhorizon.

Eerst moeten we eigenlijk even flink terug de geschiedenis in. We eten al heel lang bonen. Vooral in mijn geliefde Oosterse Mediterranée, al 6000 voor Christus als we Wikipedia moeten geloven (want factchecking is ehhh, lastig). In het oude Griekenland en Rome gebruikte men bonen zelfs om te stemmen, een witte boon was ja en een zwarte boon nee. Hoezo stemfraude? Bonen voeden ons al eeuwen.

Dus nu we zoeken naar nieuwe eiwitbronnen, om de dierlijke te vervangen, is de boon onze nieuwe, stokoude vriend. Terug naar de groene studio, want daar stonden vijf duo’s van designers en voedselproducenten, in het kader van Foodlab Pulses en de Dutch Design Week, voor onze neus met prachtideeën over bonen.

Er was brood met daarin meel van Hollandse bonen, bron van gezond eiwit en duurzame diversiteit. Er was verrassend heerlijke, verse melk van Hollandse sojabonen van De Nieuwe Melkboer. Maar waar ik het meest opgetogen over raakte: tuinbonenmelk. Ja hoor, heel licht groen, maar ook romig, melkig en lichtzoet: lekker! Het was of de tuinboon zijn geheim onthulde, dat ik nooit had kunnen raden. Er bleek ook nog yoghurt, feta en camembert van tuinbonen te kunnen worden gemaakt.

Helaas nog in de testfase. Maar totaal geïnspireerd door deze tuinbonenweelde, kreeg ik zin in foul medames, de gedroogde tuinbonendip. Maar dan extra aangekleed en dit keer gemaakt van een lokaal boontje: het verrukkelijke Kollumer erwtje. 

Kollumer-erwtenfoul met pittige chili-knoflook-komijndressing

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

2 potjes Kollumer erwten (natuurwinkel)
175 ml olijfolie
sap en rasp van 1 citroen
2 teentjes knoflook, fijngestampt
1 el pul biber of chili
1 el komijnpoeder
½ bosje peterselie
1 sjalot
2 tl paprikapoeder
1-2 el komijnzaad, 1 minuut getoast in een droge koekenpan

Bereiding
Laat de Kollumer erwten uitlekken. Verwarm in een pannetje op laag vuur met een klein scheutje water en wat zout. Haal driekwart uit de pan en stamp de rest van de erwtjes fijn. Meng in een kom de olijfolie, citroensap en -rasp, knoflook, pul biber of chili, komijn en wat zout. Meng 3 el van het oliemengsel door de puree, meng goed. Snijd de peterselie en sjalot heel fijn. Verdeel in een mooie cirkel over een schaaltje, schep de grove erwten erover, verdeel de sjalot erover, besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met fijngesneden peterselie, paprikapoeder en komijnzaad. Eet met flatbread.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden