Recept van de dag

Koken tegen heimwee: pittige pindadip uit Oeganda

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte KleynBeeld Oof Verschuren

Dat koken zoveel meer is dan zorgen voor een gevulde maag, blijkt wel uit het verhaal van de Hubb Community Kitchen. Toen in juni 2017 de Grenfelltoren in Londen afbrandde, werden de overlevenden ondergebracht in hotelkamers. Ze moesten het maandenlang doen met vies hoteleten en een groep vrouwen verlangde er hevig naar om weer zelf in de keuken te staan en vertrouwde gerechten en ingrediënten te eten. Een buurtcentrum bood uitkomst: daar begonnen de vrouwen eens per week gezamenlijk te koken.

Toen de hertogin van Sussex (Megan, de vrouw van Harry) zich ermee ging bemoeien, konden ze hun kookbijeenkomsten uitbreiden naar elke dag van de week. De vrouwen die eerst langs elkaar heen hadden geleefd in het flatgebouw, vormen nu een hechte vriendinnengroep en het kookcentrum is een geliefde eetplek in de buurt geworden. Koken en eten werd zo een antidotum tegen heimwee, eenzaamheid en verdriet.

Afgelopen zomer was ik op het Oxford Symposium on Food & Cookery, waar vier vrouwen van de Hubb Community Kitchen kwamen spreken en koken. Een van de vier, Lillian, vertelde dat ze vóór de brand nooit van koken had gehouden, maar dat ze in de maanden vol hotelvoedsel en afhaalmaaltijden de Oegandese smaken uit haar jeugd zo miste, dat ze zich bij de kookclub aansloot en daar begon te experimenteren met haar moeders recepten.

Voor ons maakte ze een pittige pindadip uit haar thuisland, en verder kwamen er Arabische fattoush (salade met gefrituurd platbrood) op tafel, en Griekse citroen-muntyoghurtdip, auberginemasala met basmatirijst en Indiase zandkoekjes met kardemom en pistache.

Al die recepten en nog veel meer staan in het kookboek dat de vrouwen inmiddels, met hulp van de hertogin, hebben uitgebracht: Together, our community kitchen. Een bonte verzameling familierecepten uit onder andere Marokko, India, Ethiopië, Irak en Rusland, met prachtige foto’s van de gerechten en de kokende vrouwen. Ik krijg er ontzettend veel zin van om te gaan koken.

Pittige pindadip uit Oeganda

Ingrediënten

1 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 knoflooktenen, fijngesneden
stukje gember, geraspt
1 rode peper, fijngesneden
1 el korianderpoeder
1 el komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
½ tl kaneel
1 el tomatenpuree
100 g pindakaas
cayennepeper (naar smaak)

Bereiding

De pittige pindadip die ik in Oxford proefde, is thuis ook heel goed te maken. Eet met platbrood of schenk over rijst of gebakken/gepofte zoete aardappels.

Verwarm de olie in een steelpan met dikke bodem en bak de ui zachtjes 10 minuten, tot ie lichtbruin is. Voeg de knoflook, gember en chili toe en bak al roerend een paar minuten mee. Voeg alle specerijen toe, schep om en voeg de tomatenpuree en 350 ml water toe. Laat 5 minuten pruttelen.

Doe dan de pindakaas in de pan en roer tot een glad mengsel. Laat nog 5 minuten pruttelen en voeg misschien nog een drup water toe. Breng op smaak met zout en cayennepeper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden