PlusDe tafel van Grimm

Koken met fruit is terug, en pakt onverwacht goed uit

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: koken met fruit.

Geen idee hoe het met uw culinaire jeugdtrauma’s zit, maar over het algemeen scoren pizza hawaï, chili con carne met ananas en tong picasso redelijk hoog. Dat komt allemaal door de jaren zeventig, toen er te pas en vooral te onpas overal ananas en ander fruit doorheen werd gegooid. Laatst interviewde ik iemand wiens moeder vroeger zelfs banaan door de lasagne deed. Je zou voor minder in therapie gaan.

Maar goed, de jaren zeventig zijn terug – en niet alleen in de mode. Ook in de gastronomie worden volop oude koeien uit de sloot gehaald. Koken met fruit is daar een van. Maar geen paniek, er is een groot verschil met vroeger: fruit in hartige gerechten komt allang niet meer uit blik. Bovendien zijn de combinaties veel subtieler. Geen witlofsalade met mierzoete mandarijntjes op siroop dus, maar gazpacho van groene tomaat met plakjes aardbei erin. En geen blokjes kaas met stukjes ananas uit blik, maar een simpele salade van burrata en sappige nectarine.

Daar blijft het niet bij. Yvette van Boven, de koningin van de thuiskeuken, heeft sinds kort zelfs een complete rubriek over koken met fruit in het culinaire tijdschrift Delicious. Voortaan stelt ze elke maand een andere vrucht centraal. Zo maakt ze gazpacho van aardbeien met geklopte feta. Of geroosterd varkensvlees met biet en rabarber.

Ook bij de Franse topkok Alain Passard kun je meer dan ooit terecht voor inspiratie. Zijn salade van tomaten met aardbeien is niet voor niets een klassieker. En onlangs schreef hij over carpaccio van kers en komkommer.

Mijn grote favoriet? Die proefde ik vorige week bij een van mijn ­lievelingsrestaurants in Parijs: Clamato op de Rue de Charonne. Zij maken een gerechtje van rauwe tonijn met kers en gember. Ik geef toe dat ik het behoorlijk onsmakelijk vond klinken, maar dat komt vast allemaal vanwege mijn tong picasso-fobie.

Het pakte onverwacht goed uit: de vette tonijn met het friszure van de kers en het peperige van de gember vormden een even wonderlijke als delicate combinatie. Het was zelfs zo onverwacht kloppend, zo smaakvol en zo perfect in harmonie dat ik meteen een tweede portie bestelde. Ik kan u van harte aanraden hetzelfde te doen, jeugdtrauma of niet.

Ook koken met fruit? 

In de Fruittuin van West kunt u het zelf plukken. Van kersen tot rode bessen en fram­bozen: het is er allemaal. Dinsdag t/m zondag, Tom Schreursweg 48, www.fruittuinvanwest.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden