Klootwijk start serie De wilde keuken

Een appel is een appel. Dat dit te eenvoudig is gedacht, laat Wouter Klootwijk woensdagavond zien in de eerste aflevering van zijn nieuwe RVU-serie De wilde keuken.

Klootwijk bezoekt een appelboer met nieuwe appelmerken: harde appels voor de jongeren, zachtere appels 'voor de oudjes' - zelf uitgevonden door de appelboer. Klootwijk helpt mee plukken. Zijn baas voor de dag: ''Nee, niet zonder steeltje, dat ziet er niet uit als dat zo in de winkel ligt.''

Wouter Klootwijk werkte eerder mee aan het populaire RVU-programma De keuringsdienst van waarde en maakt daarop nu een eigen variant. Dat is gek, want het programma heeft dezelfde insteek: een kleine vraag stellen waaruit vervolgens een heel verhaal rolt. De wilde keuken wordt gemaakt door de RVU, achter het programma zit dezelfde redactie als die van de Keuringsdienst.

Dat maakt de nieuwe serie niet minder opzienbarend. De eerste aflevering heeft misschien een beetje een lauw onderwerp, maar we leren toch dat Rinse appelstroop helemaal niet alleen van appels wordt gemaakt, maar grotendeels van suikerbiet. Klootwijk: ''Er zit maar een klein beetje appel in, anders werd het veel te zuur.''

En een Brabantse boomkweker vertelt hoe je stekjes van een appelboom kunt 'beplakken' met andere stekjes van andere appelsoorten, waardoor twee soorten appels aan één boom kunnen groeien.

Volgens de regisseur van De wilde keuken, Joost Engelberts, lijkt het programma helemaal niet op De keuringsdienst van waarde. ''Wij stellen geen kritische, maar nieuwsgierige vragen over dingen die je als kijker al lang had moeten weten maar nooit hebt bedacht. Dit programma wordt gefilmd vanuit de belevingswereld van Wouter Klootwijk.''

Die gaat in de laatste aflevering van het seizoen (over acht weken) zijn varken in een paardentrailer naar de slacht brengen. Hij volgt het karkas tot in China, waar de darmen van het beest in een fabriek door muisstille medewerkers worden geselecteerd. ''Anders kunnen ze zich niet concentreren op de darmen,'' zegt de Nederlandse eigenaar. Een verse worstvel is van een ander soort darm dan een vel voor een Duitse braadworst.

De nieuwsgierigheid van Klootwijk is oprecht, en daarom blijft het programma leuk. Al komt de formule de RVU-kijker misschien wat bekend voor. (MAARTJE VAN HOEK)

De wilde keuken, Nederland 2, 20.55 uur.

De nieuwsgierigheid van Klootwijk is oprecht, en daarom blijft het programma leuk. Foto GPD Beeld
De nieuwsgierigheid van Klootwijk is oprecht, en daarom blijft het programma leuk. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden