Korreltje zout

Klimaatneutrale yoghurt, bestaat dat?

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: klimaatneutrale yoghurt.

Laura Obdeijn
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

‘Klimaatneutraal’, staat groot op de zuivelverpakkingen van Arla Foods. Het bedrijf introduceerde 1 maart naar eigen zeggen de eerste klimaatneutrale yoghurt en melk in Nederland, ‘want het klimaat is uit balans’. De zuivelcoöperatie wil de uitstoot van broeikasgassen verminderen binnen de hele keten: ‘van koe tot koelkast’. In de tussentijd compenseert het de nog aanwezige uitstoot door te investeren in het beschermen van regenwouden. Ook concurrent FrieslandCampina liet al weten op weg te zijn naar klimaatneutrale zuivel.

Het is positief dat bedrijven zich realiseren wat hun producten veroorzaken, en dat ze nadenken over hoe ze dat kunnen aanpakken, zegt Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde bij de Wageningen Universiteit. “Het is goed je te realiseren dat de uitstoot helemaal naar nul brengen in de hele keten, niet kan. Een fabriek, of een verpakking krijg je door slimme processen nog wel klimaatneutraal, maar een koe kun je niet even uitzetten. Die wordt nooit uitstootvrij.”

Dan is het maar net wat je onder ‘klimaatneutraal’ verstaat. “De uitstoot compenseren met bosbescherming zien sommigen als het kopen van een aflaat, anderen vinden het juist een goede oplossing. Wie heeft gelijk? Ik durf het niet te zeggen.”

Omdat een koe zijn methaanboeren niet kan inhouden, kunnen bedrijven niet anders dan dit elders compenseren, zegt Paulien van der Geest van Milieu Centraal. Wat de voorlichtingsorganisatie betreft kun je het klimaatneutraal van Arla wel serieus nemen. “De aanpak ziet er goed uit, ze reduceren én compenseren met concrete doelstellingen, ze zijn transparant, en alles is te controleren, omdat ze de uitstoot goed in kaart brengen. Dit heeft geen schijn van green­washing.”

“Ik zou de precieze cijfers moeten zien, maar over het algemeen zijn we sceptisch als het gaat om termen als klimaatneutraal,” zegt Hilde Anna de Vries van Greenpeace. “Dergelijke claims lijken vooral een afleidingstactiek om minder te reduceren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden