Review

Klassiek: Larry Weinstein - Toscanini in his own words

Arturo Toscanini was een van de grootste dirigenten van de twintigste eeuw (nou ja, eigenlijk een van de kleinste, maar we bedoelen het overdrachtelijk). Interviews met hem zijn non-existent. Wel maakte zijn zoon Walter in de laatste jaren van zijn vaders leven opnamen van gesprekken die hij met de maestro had gevoerd. Als er een film op dvd wordt uitgebracht die Toscanini in his own words heet, denk je dus dat je die gesprekken te horen krijgt. Maar helaas is dat niet zo. Cineast Larry Weinstein liet alle gesprekken naspelen door acteurs en dat is dan de film.

Toscanini zit in een stoel voor de open haard en vertelt zijn levensverhaal. Het acteerwerk is zwak. Maar de originele muziekfragmenten, in zwart-wit, waarop Toscanini in actie is te zien, zijn schitterend. Ze maken veel goed.

Wie de acteur wegdenkt, krijgt niettemin memorabele uitspraken van Toscanini voorgeschoteld, waarin de dirigent beurtelings vals bescheiden, arrogant of tamelijk pathetisch overkomt. ''Als ik werk, heb ik geen tijd om plezier te voelen. Ik onderga de muziek als pijn, als een vrouw die leven baart.'' En: ''Nee, ik heb nooit een publiek willen opvoeden. Het publiek is dom. Na afloop van een concert zijn ze nog net zo onwetend als toen ze kwamen.''
Alleen leuk voor grote fans. (ERIK VOERMANS)
(Medici Arts)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden