Klassiek: J.S. Bach - Well-Tempered Clavier I - M. Pollini ***

In 1960 won Maurizio Pollini het Chopin Concours in Warschau. Sindsdien treedt hij overal ter wereld op voor volle zalen. Als hij in het Concertgebouw een recital geeft, moeten er meestal extra stoelen worden neergezet.

Raar maar waar: Pollini nam nog nooit een cd op met werken van J.S. Bach. Maar nu, na een carrière van bijna vijftig jaar, is het eindelijk zover. Volgende week verschijnt Pollini's kijk op het Wohltemperierte Klavier, boek I, de monumentale verzameling preludes en fuga's in alle beschikbare toonsoorten, van de allerbekendste in C groot tot misschien de allermooiste in b klein.

Van Pollini verwacht je natuurlijk minstens een WTK dat alle WTK's overbodig zal maken. Het antwoord op de vraag of zijn interpretatie dat ook daadwerkelijk is geworden, moet nog even worden opgeschort, want misschien moet zo'n plaat rijpen. De eerste indruk is aanvankelijk niet ongunstig. De eerste Prelude in C begint als een zacht sprankelend beekje, maar al snel krijgt Pollini's spel iets mechanisch. Hier wordt op een briljante wijze een mechaniekje afgedraaid.

Opmerkelijk zijn ook de momenten waarop Pollini voor onwaarschijnlijk snelle tempi kiest, zoals in de prelude in c klein of de prelude in Es groot. Je kan het razendknap vinden, maar veel vervoering is er niet. De slotsom moet dan ook zijn dat de techniek hier toch iets te vaak voor de muziek is gaan staan. (ERIK VOERMANS)
(DG)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden