Plus Recept van de dag

Kippensoep van ieders moeder, met koriander en citroen

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol. Beeld Oof Verschuren

Van de week, nog nét voordat ik gegrepen werd door een gemene griepbacterie, hadden we het er hier thuis nog over dat ‘we’ meer aandacht moeten besteden aan de dingen die ‘ons’ allemaal verbinden. In religie zijn bijvoorbeeld meer overeenkomsten dan verschillen.

Voor de duidelijkheid: met ‘we’ bedoel ik de maatschappij, en met ‘ons’ wij, oude én nieuwe Nederlanders. Want vandaag hoorde ik op BNR dat die twee groepen het er niet eens over zijn of de integratie van nieuwkomers geslaagd is of niet. De mensen die ‘moesten’ integreren zijn daarover tevreden (werk, taal, wet) maar de rest, de autochtonen dus, was dat niet.

Ik dacht: kennen deze mensen elkaar wel? En bedacht natuurlijk weer een uitmuntende oplossing. Vaste lezers voelen hem misschien al aankomen: een pan soep. Vorig jaar beslechtte ik een ruzie op de trap met soep, weet u nog? Nu probeer ik het gewoon weer, want het lijkt me dé oplossing voor ons integratieprobleem. Als het inderdaad een probleem is, dan is het in elk geval ons gezamenlijke probleem. En als we dan die pan kippensoep samen opeten, is er al een hoop gewonnen.

Naïef? Nee hoor, probeer het maar. Maak een pan en deel. Want waar je ook vandaan komt: als je je niet lekker of gewoon een beetje zielig voelt, of gewoon omdat het januari is, dan heb je een pan kippensoep nodig. Bijvoorbeeld de kippensoep van mijn gereformeerde oma, of die van mijn islamitische schoonmoeder. Die ik, toen ik verpieterd op de bank zat deze dagen, via haar zoon in een warme kom met koriander op mijn schoot kreeg.

Er gaat iets ongelofelijks uit van kippenbouillon: het ultieme wonderelixir tegen alles. En: koriander is verrassend lekker in kippensoep. Breng jij de peterselie, ik de koriander en proeven we samen?

Kippensoep met koriander en citroen

Ingrediënten
Voor het kruidenzout:
1 pastinaak
1 wortel
½ bosje selderij
Een paar flinke scheppen grof zout

Voor een flinke pan soep:
4 uien, fijngesneden
olijfolie
5 wortels, in plakjes
4 stengels selderij, in plakjes
4 flinke kippenpoten met dij
stengels van 1 bos peterselie, fijngesneden
1 bos koriander
1 bio citroen

Bereiding
Voor een flinke wonderpot kruidenzout: maal de pastinaak, wortel en het bosje selderij fijn met het grove zout. Zet het kruidenzout apart. Voor de soep: bak in 15 min. zachtjes de uien in wat olijfolie. Voeg de wortels en selderij toe. Snijd het meeste van het kippenvlees van de poten en dij af en in kleine stukjes. Voeg de poten toe aan het groentemengsel. Voeg nu 2 liter water en de peterselie toe en laat op laag vuur 1 uur trekken. Voeg hierna het kippenvlees toe en gaar het 20 min. op laag vuur in de soep. Breng de soep op smaak met het kruidenzout. Snijd vlak voor het serveren de koriander heel fijn. Roer door de soep en rasp er flink wat citroenschil over. Simpel en doeltreffend. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden