Smulpaap

Kippenhartjes voor de mens

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn Beeld Oof Verschuren

In deze krant stond onlangs een interview met een hondentraiteur die chique hapjes maakt voor viervoeters. Kaviaar, zalmeitjes, eendenbout: het kan allemaal niet op. Met grote ogen las ik het artikel. Mijn kat doet pietluttig over elk brokje dat hij voor zich krijgt, maar bij alle honden die ik heb zien eten gaat alles – hap, slik – op, vóór ze de tijd hebben een blik te werpen op hun eten. Wat me ook opviel was de zin over mensen die tijdens hondenshows in de hondentapasbar (!) per ongeluk stukjes kippenhart van de schaal pakken. ‘Dat is wel even slikken voor de baasjes.’

Maar ho! Kippenhart is een van de meest ondergewaardeerde stukjes vlees in ons land, en door de huidige ­belangstelling voor het eten van dieren ‘van kop tot staart’ is het de hoogste tijd dat we deze lekkernij gaan eten. Er

is ook niets engs aan hart, want het heeft geen ‘orgaansmaak’ zoals lever of niertjes. Hart is een spier, en dat ­betekent stevig en sappig vlees.

Tijdens Braziliaanse barbecues zijn gegrilde kippenhartjes vaak het populairste onderdeel bij jong en oud. Door hun populariteit zijn ze in Brazilië niet bepaald goedkoop, maar dat is hier wel anders. Je haalt de hartjes uit de vriezer bij het honden- en kattenvoer voor een paar euro, al liggen ze inmiddels ook voor mensen in het koelvak bij AH.

Op zoek naar een recept kwam ik kippenharthamburgers, gefrituurde kippenhartpasteitjes met kaas en gestoofde hartjes met uien en champignons tegen. Maar ­laten we het de eerste keer simpel houden. Kort grillen of bakken met wat zout en knoflook, met een Braziliaans geïnspireerde bonensalade erbij. Wie de hartjes te veel op hartjes vindt lijken, kan de vlindertechniek gebruiken: snijd ze voor de helft door en klap ze open. Dat doen ze in Japan ook met kippenhartjes op de grill.

Gegrilde kippenhartjes met bonensalade

Ingrediënten
2 tenen knoflook
chilivlokken naar smaak
grof zout
5 el olijfolie
500 gram kippenhartjes
250 gram gare zwarteogenbonen
1 ui, gesnipperd
½ rode paprika, in kleine blokjes
1 bosje peterselie, fijngesneden
2 el wittewijnazijn

Bereiding
Stamp in een vijzel de knoflook, chilivlokken en zout. Meng met 2 el olijfolie tot een sausje, en laat daar de kippenhartjes minstens 30 minuten in marineren. Meng de bonen met de ui, paprika, peterselie, azijn en 3 el olie en breng op smaak met zout. Rijg de kippenhartjes aan spiesen. Grill ze in een grillpan of op een barbecue zo’n 5 minuten aan elke kant. Serveer met de bonensalade en knapperig brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden