PlusWeekmenu

Kip pilav of een herfstomelet: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer pangasiusfilet met notenkruidenkorst en vegetarische rendang met komkommer en atjar.

Het Parool
null Beeld

Maandag

Kip pilav

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gr rijst
  • 200 gr rode paprika
  • 125 gr bleekselderij
  • 300 gr kipfilet
  • peper en zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el olie
  • 70 gr tomatenpuree
  • ½ el ketjap
  • 2 perziken (200 gr)

Bereidingswijze

1. Bereid de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.

2. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in blokjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd in dunne ringen.

3. Snijd de kipfilet in blokjes. Bestrooi rondom met peper, zout en paprikapoeder.

4. Verhit een koekenpan met olie. Bak de groenten en kipblokjes gedurende 7 min. totdat de groenten zachter zijn geworden en de kip lichtgebruind.

5. Voeg de tomatenpuree toe en schep deze door het geheel. Voeg tot slot de ketjap toe en bak 1 min. mee.

6. Ontvel de perzik en verwijder de pit. Of gebruik perziken uit blik. Snijd in partjes.

7. Serveer de kip met rijst en de schijfjes perzik.

null Beeld

Dinsdag

Pangasiusfilet met notenkruidenkorst

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gr krieltjes
  • 2 citroenen
  • 3 el olijfolie
  • 30 gr hazelnoten
  • 50 gr macadamianoten
  • 4 takjes dille
  • 4 takjes peterselie
  • 3 ansjovisfilets
  • 25 gr panko
  • 350 gr pangasiusfilet
  • peper en zout
  • 200 gr kerstomaatjes aan tak

Bereidingswijze

1. Verwarm de airfryer voor op 180ºC. Maak de krieltjes schoon onder koud stromend water, dep droog met een schone theedoek en halveer ze. Rasp de gele schil van helft van de citroenen. Leg de krieltjes in een kom en meng met 1/3 van de olijfolie en de citroenrasp. Bak 15 min. in de airfryer.

2. Maak ondertussen de notenkruidenkorst voor de vis. Voeg alle noten, dille, blaadjes van de peterselie, ansjovisfilets en panko toe aan een keukenmachine en maal tot fijne kruimels (of gebruik een staafmixer). Voeg tot slot de overige olijfolie toe aan het mengsel en schep door.

3. Bestrooi de pangasiusfilet aan beide kanten royaal met peper en zout. Druk het kruidennotenmengsel op de vis. De bovenkant van de filets moet volledig bedekt zijn.

4. Haal de krieltjes uit de airfryer. Leg de pangasiusfilet op een stuk bakpapier en vervolgens in de airfryer. Knip de takjes tomaat in kleinere stukjes en leg tussen de vis. Bak de vis en tomaatjes in ca. 6 min. gaar.

5. Serveer de vis en tomaatjes met de krieltjes. Snijd de overige citroen in dunne plakjes en leg op de pangasiusfilet.

Tip. Dit gerecht kun je ook in de oven bereiden. Verwarm de oven dan voor op 200ºC voor de aardappeltjes en bak deze in 30 min. gaar. Bak de vis in 8 tot 10 min. gaar op 180ºC.

null Beeld

Woensdag

Vegetarische rendang met komkommer en atjar

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 el zonnebloemolie
  • 95 gr rendang boemboe
  • 200 gr vegan stoofvlees
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 ml groentebouillon
  • 200 gr rijst
  • ½ komkommer
  • 1 rode peper
  • 2 stengels bosui
  • 100 gr atjar

Bereidingswijze

1. Verhit de olie in een pan en bak de rendang boemboe 5 min. op laag vuur totdat de geuren los komen. Voeg het vegan stoofvlees, de kokosmelk en de bouillon toe en laat 15 min. sudderen op laag vuur tot het vocht tot de helft is verdampt.

2. Breng water aan de kook in een pan, kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en giet af.

3. Snijd de komkommer dunne plakken, de rode peper in ringen en de bosui in lange schuine repen.

4. Verdeel de rijst en rendang over de borden. Maar af met de komkommer, rode peper, bosui en atjar.

null Beeld

Donderdag

Tomatenrijst met gegrilde paprika en witte bonen

Ingrediënten voor 2 personen

  • ½ ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 160 gr rijst
  • 250 ml groentebouillon
  • 340 gr witte bonen
  • 2 gele paprika’s
  • 1 takje peterselie

Bereidingswijze

1. Maak de ui en knoflook schoon en snipper fijn. Was en snijd de paprika in reepjes en meng de ½ van de olie erdoor. Zet apart.

2. Verwarm de andere helft van de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook glazig. Voeg de tomatenblokjes toe en roer kort erdoor. Plet de blokjes met een lepel. Voeg de rijst toe en bak dit al roerend kort mee.

3. Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag. Laat 10 min. zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan. Op deze manier verdampt het grootste gedeelte van de vocht. Zorg ervoor dat de rijst niet droog komt te staan. Voeg indien nodig wat bouillon toe. Roer regelmatig door.

4. Verwarm in een pan ondertussen de bonen in het vocht voor 5 min. Verhit een grillpan en leg de reepjes paprika er in. Keer regelmatig om tot ze mooi gaar zijn. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Giet de bonen af in een vergiet.

5. Snijd de peterselie fijn. Schep de rijst op de borden. Garneer met wat bonen en paprika en de peterselie.

null Beeld

Vrijdag

Paddenstoelen-herfstomelet met knoflooktoast

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr gemengde paddenstoelen (cantharellen, oesterzwammen, champignons, shiitake)
  • 4 takjes tijm of rozemarijn, blaadjes losgerist
  • 5 el olijfolie
  • 1 kleine prei, in halve ringetjes
  • 150 gr spekreepjes
  • peper en zout
  • 4 grote eieren
  • 125 ml slagroom
  • 75 gr geraspte gruyère
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 plakken wit zuurdesembrood

Bereidingswijze

1. Scheur de cantharellen en oesterzwammen in reepjes en snijd de overige paddenstoelen in stukken. Hak de kruiden fijn.

2. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin de prei 2 min. zachtjes aan. Voeg de spekreepjes toe en bak nog 2 min. mee. Voeg paddenstoelen en kruiden toe, schep goed om en bak het geheel nog 6-8 min. Breng op smaak met peper en zout.

3. Verwarm de oven voor op 200˚C. Klop de eieren met de slagroom los in een kom en schep het paddenstoelenmengsel erdoorheen (houd eventueel een deel van het paddenstoelenmengsel apart om de omelet mee te garneren). Veeg de koekenpan schoon, zet terug op het vuur met 1 el olie, giet het eimengsel terug in de pan en strooi de gruyère eroverheen. Zet na 2 min. het vuur laag en laat de omelet in ca. 6-8 min. gaar worden.

4. Meng 2 el olie met de gehakte knoflook, peper en zout en besmeer hiermee de plakken zuurdesembrood. Rooster het brood in de oven in 8-10 min. goudbruin. Serveer de omelet met het geroosterde brood.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden