Recept van de dag

Kip met groene olijven en citroen

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. Vandaag: kip met groene olijven en citroen.

Merijn Tol Beeld Oof Verschuren

Op een wel heel precair moment moest mijn S. op stel en sprong voor familie­zaken naar Marokko. Ons huis was op dat moment net getransformeerd tot een minirestaurant, compleet met lange tafels, een balkon vol pannen en tassen en een fornuis en een oven in volcontinu bedrijf. Een extra handje voor sjouwen en andere klusjes zou zeer welkom zijn geweest. Gelukkig is er voor alles een oplossing. We lieten er de pret niet door drukken. Bovendien bleek onze minikeuken door uitgekiend en uitgenut gebruik tot grote dingen in staat.

Een paar dagen geleden, toen de kookstorm weer was uitgeraasd, keerde S. terug. En hoewel zijn ouders eigenlijk behoorlijk in de lappenmand zaten, zat zijn koffer ­barstensvol. Zijn moeder had hem precies verteld wat hij allemaal moest inpakken en dat was niet mis: een grote Fantafles met olijfolie van de familie met daarin takjes wilde kruiden; een waterflesje vol arganolie – ook van de familiebomen; heerlijke, gekneusde groene olijven; een zakje bedwelmende komijn; gedroogde wilde rozemarijn en za’atar; een zak gedroogde verveine; mooie blikjes thee; verse granaatappels; mandarijnen zo uit de boom en een potje sterke tijmhoning. Ik kon mijn geluk niet op.

Weer zo’n hartverwarmend voorbeeld van mediterrane gastvrijheid waar mensen zo gelukkig van worden. Ik moest denken aan afgelopen zomer, aan de altijd gevulde koelkasten in de huizen op Kreta. Gulheid waar je warm van wordt. Vooral als het allemaal wild of van eigen grond komt en persoonlijk voor jou is ingepakt.

De groene olijven keken me verleidelijk aan. Ik kreeg gelijk enorm zin om die klassieker te maken: een tajine van kip met groene olijven en gekonfijte citroen met daarbij gestoomde vermicelli: chaariya, die je gewoon bij de Marokkaanse winkel kunt krijgen. Een typisch Marokkaans recept, echt heel erg lekker. Het lijkt misschien gek: vermicelli stomen, maar het is een verslavend lekker klusje met je handen en een héél goede tegenhanger van het idioot drukke stadsleven.

Kip met groene olijven en citroen

Ingrediënten (voor 4 personen)
350 g vermicelli/engelenhaar
3 zoete uien
2 teentjes knoflook
1/2 bosje koriander
1/4 bosje peterselie
1 el komijn
1/2 el geelwortel
2 tl kaneel
1/2 el korianderzaad
2 tl gemberpoeder
2 tl zoet paprikapoeder
olijfolie
4-6 kippenpoten, in stukken
1 gekonfijte citroen
handvol goede, groene olijven
zeezout

Bereiding
Meng de vermicelli eerst met een klein scheutje olie in een kom. Doe daarna in een zeef of bovenste gedeelte van de couscousstoompan. Dek af met deksel en theedoek rondom. Stoom 10 minuten.

Rasp de uien. Snijd de knoflook, peterselie en koriander grof en doe ze in de beker van een staafmixer, voeg ook alle specerijen en zout toe en een flinke scheut olijfolie. Pureer tot een pasta. Wrijf de kippenpoten in met het mengsel en marineer ze kort of langer, al naar gelang je tijd hebt. Snijd de gekonfijte citroenen fijn (verwijder het vruchtvlees). Bak de uien in wat olijfolie in 15 minuten zacht (in een tajine als je die hebt). Voeg de kipstukken en aanhangende marinade toe, de citroen en olijven. Zet het vuur middelhoog en bruin de kip rondom. Stoof de kip daarna in 20 minuten gaar op laag vuur. Voeg eventueel een scheutje water toe.

Haal de vermicelli uit de pan en doe weer in de kom, meng er met je handen 150 milliliter water door en stoom nog een keer 20 tot 30 minuten tot je de vermicelli zacht genoeg vindt (je kunt er nog een keer wat water over sprenkelen). Doe de vermicelli in een kom en wrijf los. Leg ze daarna op een grote schaal en schep de kip met saus eroverheen. Geef er een tomatensalade bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden