Recept van de dag

Kind in de keuken: kimchiburgerballetjes

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard Beeld Mark van der Zouw

Liesbeth Maliepaard is niet langer alleen maar ‘freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen’, het is nu – eindelijk! ­eindelijk! – zo ver dat mijn kinderen míj willen laten smullen.

Laat in de middag zit ik met mijn zus in een café bij te praten onder het genot van witte wijn en oesters als mijn zoon en zijn beste vriend me facetimen vanuit mijn keuken: “Mam, mogen wij pannenkoeken maken? Dan kun jij die straks ook eten. We weten hoe het moet.”

Dit zijn die momenten van spontane zelfstandigheid die je als ouder met beide handen moet aangrijpen. “Wat leuk dat jullie koken! Maak alvast het beslag maar, want ik wil er wel graag bij zijn als jullie gaan bakken. Je moet wel even een pak melk halen.”

“Oké, tot zo!” zeggen twee blije hoofden en het scherm gaat op zwart.

Als ik thuiskom, blijken ze een geavanceerd beslag te hebben gemaakt met luchtig geslagen eiwit en even later smullen we van lekker fluffy pannenkoeken.

Twee dagen later is beste vriend er weer. En weer wil hij mee-eten. Ik heb een idee: “Hier is geld. Jullie gaan naar de supermarkt en kopen vier ingrediënten. Iets van vlees of vis, een groente, iets van pasta, rijst of aardappel en nog iets waarvan je denkt dat het er lekker bij is. En dan ga ik met die ingrediënten iets koken.” Zoon, vriend en dochter beginnen te stralen: “Pizzadeeg! Nacho’s! Weer pannenkoeken!” Ik leg uit dat die drie dingen niet mogen. Het moet écht eten zijn. En iets waarvan ik een recept kan maken voor de krant. Even later zijn ze terug met een pond rundergehakt, een pak pandanrijst, een zak wortels en zes eieren. Dit keer zijn zij verbluft door mijn geavanceerde recept: “We wisten niet dat je hier zoiets lekkers van kunt maken.”

Kimchiburgerballetjes

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 eieren
500g rundergehakt
2 sjalotten, heel fijn gesneden
3 tenen knoflook, gehakt
1 el honing of ahornsiroop
2 el sojasaus
3 tl sesamolie
1 el Koreaanser gochujangpasta (toko)
75 g kimchi, heel fijn gesneden
2 oude boterhammen in blokjes, geweekt in wat melk
1 tl zout en 1 tl zwarte peper
neutrale olie
bosje koriander
sesamzaadjes, geroosterd
½ limoen

Bereiding

Klop de eieren los in een grote kom en doe gehakt, sjalot, knoflook, honing, soja, sesamolie, gochujangpasta en kimchi erbij. Knijp het geweekte brood een beetje uit en voeg dat ook toe, samen met zout en zwarte peper. Meng alles goed door. Verhit 5 el olie in een grote koekenpan met antiaan­baklaag. Kneed van het gehakt kleine burgertjes of balletjes of ‘pers’ ze in vorm tussen twee eetlepels. Vul de hele pan met balletjes en bak ze in ± 10 minuten aan beide kanten bruin in olie. Herhaal dit met het overgebleven gehakt. Leg alle balletjes op een schaal en bestrooi ze royaal met sesamzaad en koriander en knijp de limoen erover uit. Serveer met pandanrijst, geschilde worteltjes en een Japans omeletje (zo moest dat van mijn kinderen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden