Plus

Kijktips voor de donderdagavond

Het Parool

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Grote vragen Beeld VPRO
Grote vragenBeeld VPRO

Zembla

NPO 2, 20:25 uur

Kinderen met een handicap, stoornis of ziekte hebben veel ondersteuning nodig van hun ouders. Volgens de Jeugdwet hebben deze ouders daarbij recht op hulp van de gemeente. In de praktijk komt daar echter weinig van terecht: ouders van zorgintensieve kinderen zijn onvoldoende bekend met hun rechten of verdwalen in het woud van loketten en regels. ‘Zembla’ illustreert het probleem aan de hand van Peter, Esther en hun vijfjarige dochter Indy, die lijdt aan autisme en ADHD. Omdat ondersteuning te lang op zich laat wachten, belandt Indy in de noodopvang.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.25 uur

Bij het zoeken naar de oorzaak van de coronaepidemie wordt vaak beschuldigend naar China gewezen. Op Chinese markten zouden dieren te dicht op elkaar zitten, waardoor ziektes makkelijk worden overgedragen. ‘Keuringsdienst van waarde’ stelt vandaag de vraag of we het in Nederland wel zoveel beter doen. Ook in onze veehouderij zitten dieren dicht op elkaar, en een paar jaar geleden ging dat flink mis met de Q-koorts, die van geit op mens oversprong. Wat doen boeren om nieuwe uitbraken te voorkomen en wat heeft de overheid geleerd van de Q-koortsuitbraak?

Edge of Darkness - Martin Campbell, VS/GB 2010

RTL 7, 20.30 uur

Rechercheur Thomas Craven (Mel Gibson) krijgt onverwacht bezoek van zijn 24-jarige dochter Emma. Ze is echter nauwelijks gearriveerd wanneer een gemaskerde man haar vlak voor Cravens deur vermoordt. De politie denkt dat de aanslag op haar vader gericht was, maar Craven heeft twijfels en besluit uit te zoeken wie het doelwit was en wie de opdracht gegeven heeft. De film is een aaneenschakeling van actiescènes, achtervolgingen, samenzweringen en onthullingen, maar is niet echt overtuigend en kan zich niet onderscheiden van andere films in het genre.

The Proposal - Anne Fletcher, VS 2009

Net5, 20.30 uur

De bazige redactrice Margaret (Sandra Bullock) dreigt te worden uitgezet naar haar vaderland Canada. Om dat te voorkomen dwingt ze haar assistent Andrew (Ryan Reynolds) om zich met haar te verloven. Het onwaarschijnlijke stel reist af naar Alaska om de familie van Andrew te ontmoeten. Ze hebben slechts vier dagen de tijd om zijn familie en een sceptische immigratie-inspecteur ervan te overtuigen dat hun poppenkast echt is. Het verhaal is wat flauw en voorspelbaar, maar dankzij het sympathieke spel van Bullock en Reynolds leeft de kijker toch met hen mee.

Grote vragen

NPO 2, 22.25 uur

De wetenschap heeft het landoppervlak van de aarde in detail in kaart gebracht, maar over de binnenkant van onze planeet is veel minder bekend. In ‘Grote vragen’ loopt presentator Rob van Hattum vandaag mee met geowetenschapper Arwen Deuss, die seismologie gebruikt om de aarde tot op grote diepte in beeld te brengen. In Denemarken neemt Deuss een kijkje bij het oudste meetstation van haar grote inspiratie, Inge Lehmann. Deze ‘grande dame’ van de seismologie ontdekte in 1936 dat de aarde een vaste binnenkern heeft, omringd door een vloeibare buitenkern.

Blood Father - Jean-François Richet, Fr 2016

RTL 7, 22.45 uur

Ex-gevangene John Link (Mel Gibson) probeert zijn dochter (Erin Moriarty) te beschermen tegen een bende drugsdealers die haar probeert te vermoorden. Deze vlot vertelde film moet het behalve van de actie ook hebben van de leuk neergezette vader-dochterrelatie, waarbij de jonge Moriarty goed tegenspel geeft aan veteraan Gibson. Peter Craig bewerkte zijn eigen boek tot een scenario dat weliswaar weinig verrassends te bieden heeft, maar waarin puntige dialogen af en toe voor een komisch moment zorgen. Diego Luna lijkt te genieten van zijn schurkenrol.

Jimi Hendrix: Hear My Train a Comin’

Canvas, 22.55 uur

Met zijn documentaire over Jimi Hendrix maakte Bob Smeaton een film die voor zowel nieuwe als doorgewinterde fans van de legendarische musicus het kijken waard is. ‘Hear My Train a Comin’' vertelt het levensverhaal van de singer-songwriter uit Seattle die na een korte periode in het leger aan de slag ging als gitarist voor verschillende bands. Na succes in de Britse hitlijsten volgde zijn grote Amerikaanse doorbraak op het Monterey Pop Festival van 1967. Dankzij de nabestaanden van Hendrix kon Smeaton putten uit uniek, niet eerder vertoond beeldmateriaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden