Plus Recept van de dag

Ketchup met paddestoelen, voor op brood

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren

Eetschaamte. Daar heb ik last van vanwege de zeer on-culinaire lunch waar ik soms ontzettend zin in krijg: brood met een dikke laag roomboter en een royale kneep tomatenketchup. Ik geef alleen toe aan mijn verlangen als er niemand thuis is, uit angst om uitgelachen te worden of iets als ‘doe jij dit nou voor je vak?’ naar mijn hoofd te krijgen. Maar het is tijd om ermee naar buiten te treden.

Mijn maffe lunchgewoonte begon vele jaren geleden, toen ik als 8-jarige het boek Molly Moon’s ongelooflijke hypnoseboek las. Molly is een impopulair meisje in een verschrikkelijk weeshuis in Engeland, met gemene leiders, pestende kinderen en afschuwelijk eten in de kantine. Althans, tot ze in de lokale bibliotheek een hypnoseboek in handen krijgt en een ster blijkt in het in trance brengen van anderen door ‘haar monotone stemgeluid’, waar ze eerder juist zo om gepest werd.

Molly wordt fanatiek hypnotiseerster en neemt wraak op de weeskinderen en de directrice van het tehuis. Ze hypnotiseert een grote smak geld bij elkaar en vertrekt naar Amerika, waar ze door haar gave in te zetten alleen nog doet waar ze zin in heeft. Dat betekent de hoofdrol spelen in een musical op Broadway (Molly’s zangtalent is non-existent en dus brengt ze de hele zaal gewoon in trance) en vooral: leven op een dieet van witte boterhammen met ketchup en boter, en ‘glazen geconcentreerd sinaasappelsap, zonder water erbij’. Dat kreeg ze nóóit in het weeshuis.

Tijdens het lezen van Molly’s boek kreeg ik altijd een ontzettende zin in dat brood met boter en ketchup, en toen is mijn stiekeme lunchgewoonte ontstaan. Nu realiseer ik me dat de combinatie van de romige zachte boter en de zoetzure kick van de ketchup zo raar eigenlijk niet is (denk maar op boter en jam van zure vruchten). Weg met de schaamte!

Paddenstoelenketchup

Ingrediënten
15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
2 sjalotjes
1 el olijfolie + 1 el roomboter
200 gram gemengde paddenstoelen (kastanjechampignons, beukenzwammen, oesterzwammen, cantharellen etc.), grofgehakt
2 knoflooktenen, grofgehakt
1½ el basterdsuiker
flinke snuf pimentpoeder
zwarte peper
3 el maltazijn (Britse winkels) of ciderazijn scheut worcestershiresaus

Bereiding

Doe het eekhoorntjesbrood in een kom en giet er heet water over tot de paddenstoelen goed onderstaan. Zet apart. Snipper de sjalotjes en smoor ze zachtjes in de olie in een braadpan tot ze glazig zijn.

Voeg de paddenstoelen en knoflook toe en bak al omscheppend mee op hoger vuur, tot ze zacht zijn. Draai het vuur weer laag.

Haal het eekhoorntjesbrood uit het water en doe in de pan, giet het weekwater er voorzichtig bij (op de bodem zitten zandjes), samen met de suiker, specerijen, azijn, Worcestershiresaus, zout en flink zwarte peper.*

Voeg genoeg water toe tot alles goed onderstaat. Laat zachtjes pruttelen, zo’n 10 minuten.

Pureer met een staafmixer tot een gladde saus, voeg eventueel nog wat water toe; het moet een vrij vloeibare saus worden. Proef op zoet/zout/zuur en voeg eventueel meer suiker, zout of azijn toe – ketchup moet goed op smaak zijn, want het is een condiment.

Laat afkoelen en bewaar in een schone pot in de koelkast.

*Nog een parmezaankorst liggen? Doe ook in de pan voor extra umami (hartige smaak). Lekker bij vlees, kip, tosti’s en – ja – op brood met boter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden