Culinaire trend

Kerstboomschaamte: dit jaar gaat hij voor het laatst het raam uit

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: kerstbier.

Hij staat weer. Zoals elk jaar hangt de boom vol ballen in de vorm van croissants, oesters, macarons, sushi en – echt waar – gebraden kalkoenen. We hebben hem luid zingend versierd, de lichtsnoeren zonder ruzie uit de knoop gehaald en de katten hebben nog steeds geen poging gedaan om in de boom te klimmen. Ik kan dan ook niet wachten tot deze column (de laatste van het jaar!) af is en ik vast paté kan gaan maken voor al die volle tafels die ons te wachten staan. Want al dat kerstgeluk, ik wentel me er graag in.

Toch komt er vroeg of laat – meestal trouwens vroeg – een moment dat ik het zat ben. Dat ik geen kerstbal meer kan zien. Dat ik ga huilen als ik nog één hap moet nemen. Dat ik niet wéér aan tafel wil, maar gewoon met een boek op de bank, zonder kerstliedjes, zonder kinderen en zonder die kutpaté. Op dat moment zit er maar één ding op: de kerstboom uit het raam gooien. Ik doe het elk jaar vol overgave. Raam open, kerstboom in het kozijn leggen, kijken of er niemand aankomt en hup, de boom met een net iets te harde duw op straat laten vallen. En dan dat gevoel van opluchting. Mán.

Dit jaar doe ik het helaas voor het laatst. Na vliegschaamte heb ik sinds kort namelijk last van kerstboomschaamte. Want het is best gek, het hele jaar door Bolsonaro vervloeken omdat het regenwoud eraan gaat, maar zelf een onschuldige boom laten omhakken om hem vervolgens met verdacht veel genoegen het raam uit te smijten.

Dat vonden de brouwers van de Amsterdamse bierbrouwerij Lowlander ook. Vorig jaar riepen ze Amsterdammers op hun boom niet op straat te zetten, maar aan de brouwerij te doneren, zodat ze de naalden konden gebruiken er om bier van te maken. Er werden meer dan 150 bomen ingezameld. De naalden werden met de hand geplukt en samen met jeneverbes tot een fris en winters bier gebrouwen.

Inmiddels zijn de eerste flesjes Lowlander Winter I.P.A. een feit. Om dat te vieren, werd ik uitgenodigd op een groot diner in de Wintertuin van het Krasnapolsky. Er werd gekookt met bier en dennennaalden – zo aten we kalfswang met jus van bier en crumble van handgeplukte spar – en uiteraard werd er oneindig veel bier geschonken.

Bovendien was er goed nieuws: de vraag naar de ­Winter I.P.A is inmiddels zo groot dat Lowlander heeft besloten te gaan samenwerken met Adopteer een kerstboom. Samen gaan ze een biologisch kerstbomenbos aanleggen. In het voorjaar worden de sparrentoppen gebruikt voor het brouwen van bier; en in december staan de bomen tijdelijk in Amsterdamse huiskamers.

Aan zo’n briljant idee moet en zal ik natuurlijk meedoen. Dus gooi ik dit jaar voor het laatst mijn kerstboom uit het raam – extra hard, dat wel.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden