Plus

Kendrick Lamar knalt erin met een spervuur van woorden

Kendrick Lamar verraste met zijn nieuwe album untitled unmastered. Onze recensent gaf het album vier sterren. ‘Net als je denkt dat Barry White zaliger is herrezen, knalt Lamar erin met een spervuur van woorden waarmee hij een apocalyptisch visioen schetst.’

Het nieuwe album van Kendrick Lamar opent met een jazzy voortkabbelende prelude. Beeld anp
Het nieuwe album van Kendrick Lamar opent met een jazzy voortkabbelende prelude.Beeld anp

Artiesten die zonder enige waarschuwing vooraf een nieuw album uitbrengen zijn allang geen uitzondering meer. Maar als de beste, meest gelauwerde jonge rapper van de afgelopen tien jaar vanuit het niet een hagelnieuwe plaat dropt, zoals dat tegenwoordig ook in goed Nederlands heet, dan staat het internet even stil.

Lamars vorige album, To Pimp A Butterfly, werd vorig jaar rond deze tijd in een sterrenregen onthaald en door menigeen tot plaat van het jaar bestempeld. En vorige maand werd To Pimp A Butterfly met prijzen overladen tijdens de uitreiking van de Grammy’s, de belangrijkste muziekprijs van Amerika.

Ongelukje?

Nieuw werk van Lamar, ook al bestaat dat uit restmateriaal van eerdere opnamesessies, is binnen die context groot nieuws. Dát er iets op komst was, werd vrijdagochtend duidelijk toen Spotify een update van Lamars artiestenpagina maakte, waarmee zichtbaar (maar nog niet hoorbaar) werd dat er acht nieuwe tracks in het vooruitschiet lagen. Een ongelukje, vermoedde menig twitteraar, per ongeluk geüpload door iemand die even niet op zat te letten. Ook dat is tenslotte al eens eerder voorgevallen.

Rihanna’s laatste album werd per abuis een week voor de officiële releasedatum online gezet (hoewel niet uit te sluiten valt dat ook dát onderdeel is van een marketingstrategie). In elk geval bevestigde de baas van Lamars Amerikaanse platenlabel dat er wat moois zat aan te komen, en dat we dat te danken hadden aan basketbal-legende LeBron James, die na Lamars verpletterende optreden bij de Grammy’s per tweet bijkans eiste dat het restmateriaal van de To Pimp A Butterfly-sessies zou worden vrijgegeven.

En de liefhebber mag meneer James dankbaar zijn. Want hoewel er werkelijk alles aan gedaan is om de suggestie te voorkomen dat er hier sprake is van een officieel nieuw album – geen titels, geen artwork – doet deze nagekomen mededeling in weinig onder voor het meesterwerk dat eraan voorafging.

Untitled unmastered

Ons oordeel: ****
Door: Kendrick Lamar

null Beeld ap
Beeld ap

Bronstig

Het album opent met een jazzy voortkabbelende prelude, waarop een bronstige, mannenstem hitsige praatjes ten beste geeft. Maar net als je denkt dat Barry White zaliger is herrezen, knalt Lamar erin met een spervuur van woorden waarmee hij een apocalyptisch visioen schetst: ‘dark skies, fire and brimstone’. De beat is orkestraal en beklemmend.

Het volgende nummer, slechts aangeduid als ‘untitled 02' en de datum waarop het werd opgenomen, begint opgetogen met de uitroep ‘Pimp, pimp hooray!’ – een montere verwijzing naar het moederalbum, die op dit postscriptum vaker terugkomt – waarna er zich een trage, dromerige beat ontvouwt die uitloopt in een Prince-achtige funkjam.

Untitled 03, dat Lamar ruim een jaar geleden al eens uitvoerde in het programma van Stephen Colbert, heeft een raciaal geladen tekst, maar is één van de toegankelijkste nummers van de plaat, opgebouwd rond een dik aangezette synthbaslijn van, naar we moeten aannemen, vaste kracht Thundercat, en een meanderende jazzfluit.

Zo laveert Kendrick Lamar tussen ontspannen funkgrooves en gelaagde jazz. Uitzondering daarop is het kale untitled 07, naar verluidt geproduceerd door het vijfjarige zoontje van Alicia Keys en hiphopproducer Swizz Beatz, dat halverwege overgaat in een demo-opname, vol gekraak, geruis en gekwebbel. Tot slot trakteert Lamar de hongerige luisteraar op een smakelijke portie G-funk. untitled unmastered. is daarmee een kliekjesplaat die de laatste Kanye overschaduwt. En dat wil wat zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden