Ken-San Ramen

Ramen na de bioscoop

Ken-San Ramen is volgens sommige gidsen een Chin-Ind, maar niets is minder waar. Dit kleine eethuis, pal bij het Rembrandtplein, is zo Japans als een Japanner maar kan zijn.

Wie ooit de beste eetfilm aller tijden heeft gezien, Tampopo, weet wat ramen is, want die film draait om een ramen-restaurant. Wat u dan weet, is dat ramen een soort noedelsoep is. In die film is die ramen-zaak een soort keetje waar ze niets anders serveren, zoals in Japan de meeste restaurants maar een enkel type voedsel hebben.

Deze zaak is niet veel groter dan een keetje, maar wel aardig ingericht, zij het met bankjes in plaats van stoelen. En je moet er vanaf de straat twee treden voor naar beneden. Overigens heeft de buurman zijn blauwe Daihatsu SUV vrijwel tegen de deur geparkeerd; we kunnen ons er maar net langs wringen.

Hier is de kaart aardig uitgebreid, al zijn wat regels van de kaart afgeplakt. Eigenlijk is het enige dat we missen, tempura, wat ons dus de gelegenheid biedt van alles te proeven.

Verse sushi
Om te beginnen de sushi. De zes kleine maki met zalm en avocado (€4,30) zijn duidelijk vers gemaakt (we moeten dan ook even wachten) met verse vis en nog lauwe rijst, zoals het hoort. Hier geen prefab of ranzige vis. De twee grote tobiko sushi, met viseitjes, kosten voor die kwaliteit ook niet veel (€3,90) en dan is er de California temaki, zo'n grote nori puntzak met een gevarieerde vulling, met onder andere mayo (€4,80); dat is alvast een goed begin. Vervolgens bestellen we twee menu's, het Ramenmenu (€12,80) en het Sashimi-steakmenu (€14,80).

Het Ramenmenu begint met een aardige salade met onder andere ei en zeewier en apart een dressing. Dan volgen zes uitstekende miniloempia's met saus, goed gebakken en lekker. En ten slotte de ramen. We hebben de keuze tussen onder andere kip en vlees en kiezen het laatste: malse opgerolde dunne linten goed vlees, in een grote kom uitstekende bouillon (dat is het hart van de ramen), met diverse groenten, die in kleurige secties op de bouillon drijven. Daaronder natuurlijk de dunne noedels. Je kunt hetzelfde trouwens ook met de dikkere udon bestellen. Voor €12,80 voor dat hele menu helemaal niet gek.

Het Sashimi-steakmenu doet het anders. Dat begint met een uitstekende fijne miso-soep. Vervolgens zes gyoza, met vlees gevulde dumplings - ze hebben hier veel verschillende soorten - met hun eigen saus. De sashimi van kraakverse zalm is uitstekend. Vervolgens de in kleine plakjes gesneden malse steak met weer een eigen saus en met rijst.

Sake
We drinken groene thee en koude sake. We hebben een glas besteld en krijgen eerst plum sake, een zoete drank, meer iets voor bij een dessert. Koude sake, de echte rijstwijn, gaat hier per kruikje, vandaar het misverstand, en dan zo'n kruikje (€4,50) dat meestal verwarmd wordt geserveerd, met een bijpassend klein kommetje. Van mij mag koude sake gewoon in een sherry- of portglas. Nou ja.

Afgezien van Ben & Jerry-ijs is er natuurlijk geen dessert. Maar dat missen we ook niet. We zijn hier voor de lunch, waar deze zaak (open vanaf 12.00 uur) heel geschikt voor is. En wie geen zin heeft op de verse, handgemaakte sushi etc. te wachten, kan bellen en dan staat alles op het afgesproken tijdstip klaar.

Zo'n bak ramen is voor een locatie als deze, midden in een uitgaansgebied, een ideale bodem voor een latere kroegentocht. Of iets voor na een bioscoopje?

8+

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden