Recensie

Kelder is perfecte decor voor comédienne Tig Notaro (****)

De Amerikaanse Tig Notaro laat in Toomler zien dat ze een volleerd comedian is. In 2012 werd ze in één klap beroemd door haar show over borstkanker. Maar ook zonder een beladen onderwerp blijft ze prima overeind staan.

Tig NotaroBeeld Eigen foto

Tig Notaro stond al vijftien jaar op het podium toen ze in 2012 ineens uitgroeide tot ster. Ze verwerkte de diagnose borstkanker in een stand-upset die volgens comedian Louis C.K. tot de beste aller tijden behoort. De openingszin: 'Hallo, ik heb kanker, hoe gaat het met jullie?'

Gisteravond stond ze in Toomler. Dus niet in de Heineken Music Hall, zoals Russell Brand of Eddie Izzard, maar in een kelder onder het Hilton Hotel. Roem is relatief. En gelukkig maar, want Notaro moet je in een zo klein mogelijke ruimte zien optreden. Het tempo ligt laag, de gebaren zijn subtiel, haar stem heeft slechts een bescheiden volume. Het zijn de pauzes, de herhalingen, het doorbreken van ritmes en verwachtingspatronen die haar zo boeiend maken. De absurde controle die ze over zichzelf en vooral de zaal heeft.

Wie de beroemde kankerset kent en in Toomler een soortgelijke impact verwachtte, kwam, natuurlijk, bedrogen uit. Van haar ziek zijn rest alleen een grap waarin ze haar ex-borsten laat samenspannen tegen hun eigenaar. Jaren beklaagde ze zich op het podium over hun bescheiden afmetingen, dus die kanker was gewoon een gevalletje wraak. 'Let's kill her!' Zeer geestig, maar de emotionele lading is er inmiddels wel behoorlijk af.

Ongemakkelijke verhalen
Notaro is niettemin een volleerd comedian, die haar roem volledig waarmaakte. Zonder echt persoonlijk te worden, reeg ze verhalen aan elkaar die een verwantschap verrieden met de humor van schrijver David Sedaris. Op het vliegveld laat ze een douanemedewerkster wanhopig gissen naar haar geslacht (zowel die platte borstkas als Notaro's androgyne gelaat bieden weinig houvast) en op de begraafplaats toont ze haar vriendin alvast het familiegraf, met daarin de gereserveerde ruimte voor Tig plus partner. Lekker ongemakkelijk.

De superieure houding die Notaro zich heeft aangemeten werkt goed, evenals het continu doorprikken van de geijkte stand-upconventies. Wel viel op hoe weinig materiaal ze eigenlijk heeft. Een beetje YouTuber kon haar act grotendeels playbacken en na een minuut of veertig schakelde ze over op publieksinteractie. Het is heel knap om een zaal minutenlang bezig te houden met het spellen van 'diarree', maar het merendeel had vermoedelijk liever nog wat mooie verhalen gehoord.

Tig Notaro

Ons oordeel: ★★★★☆
Locatie: Toomler
Gezien: 3 september
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden