PlusProefwerk

Kannibalen en Paradijsvogels (7,5)

Kannibalen en Paradijsvogels is een Indisch buurt-eethuis waar écht gekookt wordt. Noord mag blij zijn met deze sympathieke familiezaak.

Gilles van der Loo
Kannibalen en Paradijsvogels Beeld Eva Plevier
Kannibalen en ParadijsvogelsBeeld Eva Plevier

De Van der Pekstraat (Noord) doet vanavond wat verlaten aan, en dat moet door de kou en regen komen, want aan Kannibalen en Paradijsvogels kan het niet liggen. Wie er binnengaat wachten heerlijke geuren en een vriendelijke ontvangst. Hier geen wajangpoppen, waaiers en kamerschermen, maar een robuuste industriële en toch warme inrichting.

We krijgen een tafeltje bij het raam en - o heerlijkheid - bij de verwarming, bestellen een biertje en worden door een jongedame met een zachte stem voorgelicht over de kaart.

Eigenlijk hadden we aan dat fijne barretje bij de open keuken willen zitten, kijken naar de handen van de kok, maar dat zou het lastig maken zijn gerechten te bespreken.

Kannibalen en Paradijsvogels wordt vanavond door drie man gedraaid: de dame met de zachte stem, de kok achter het barretje en een blonde jongeman die de kok helpt en ook uitserveert. Alle drie zijn vriendelijk en zonder maniertjes, serieus en in hun gasten geïnteresseerd.

Hoewel we in een 'Indisch' eethuis zitten, is de kaart hoofdzakelijk in het Nederlands. Waarom zou je het rendang noemen, als je ook gestoofd rundvlees met kokos kunt zeggen?

Verder opvallend: hoewel je hier kunt afhalen, ontbreken de bekende bainmaries en caterbakken waaruit bij de meeste toko's gerechten worden geschept. De kok van Kannibalen maakt zo veel mogelijk à la minute, wat betekent dat hij harder moet werken dan collega's die dat niet doen, maar je proeft het verschil meteen.

Kleefrijst
Er is een rijsttafel (per 2 personen te bestellen, €22,00) die je ook in een veganistische variant kunt nemen. Hiervoor komen we nog eens terug, maar omdat we vandaag voor Proefwerk eten, kiezen we losse gerechtjes van de kaart. Kleefrijst, kiezen we, geperst en in blokjes gesneden (€4,50) en verder als zetmeel de gebakken rijst (€4,50). Die laatste is wat zoutarm, maar er zitten reepjes groene kool doorheen, wat opvallend goed werkt.

Als vlees: Baambrugs speenvarken in ketjap voor 7,50 euro (mooi om zulk goed vlees tegen te komen bij een Aziatisch zaakje). Donker, warmend en hoewel best olierijk niet te zwaar. Verder nemen we de pittige runderstoof (€6,50) met kokos, waarvan het vlees mooi zacht is en de peper de laatste kou uit onze truien jaagt.

Best
De rijstepap en spekkoek zijn overtochtwaardig, ook als je uit Oost moet komen.

Minder
De saté van tempeh is wat droog, wat helaas niet wordt verholpen door de saus.

Opvallend
De chef van Kannibalen heeft Molukse roots, en in zijn volgende kaart wil hij meer smaken van zijn voorouders laten terugkomen.

We kiezen saté van tempeh (€6,00 voor 5 stokjes) die - dat was te verwachten bij tempeh- wat droog uitvalt. De gebakken pepertjes en onderliggende sojasaus helpen wel, maar het zou fijn zijn als de kok een saus vond die dat droge beter onderving.

Een heerlijk kommetje
De groente in kokos (€6,00) is een van de lekkerste dingen die we vanavond eten, en hier betaalt het gebrek aan bainmarie zich vol uit: een levendige, friszoete mix van boontjes, kool, wortel en taugé. Alles heeft nog bite. Ook de pittige fruitsalade (roedjak, €5,50) blijft fris door de verse bereiding. Mango, komkommer en appel, vlammend, zoet en met de fijne crunch van gekneusde pinda's. Een heerlijk kommetje.

Van de visgerechtjes kiezen we de makreel (€8,50, vandaag vervangen door zeebaars, wat chic is omdat zeebaars het dubbele kost). Een flinke moot vrij neutraal geroosterde baars met zoete ketjap, bosui en gehakte tomaat. Op zich prima gedaan, al missen we de vette hartigheid van de makreel als tegenhanger van de zoete ketjap manis.

Evenwichtig condimentje
Speciale vermelding verdient de atjar kuning (€3,50). Zoetzure groenten, in dit geval kool en sperzieboon, met kenarienoot, gember, geelwortel en geraspte kokos. Zowel fris als vol, zoet als zuur: een heerlijk evenwichtig condimentje. Mogen we hiervan een potje komen halen?

undefined

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren
Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

Natuurlijk eten we spekkoek (€3,50), naast suikerbrood zowat mijn meest geliefde zoetigheid. Bij navraag roept de kok vanuit zijn keukentje dat hij die bij zijn tante in Zeeland haalt omdat hij er zelf geen goede oven voor heeft. Beter goed gehaald dan slecht gemaakt, blijkt: een droom van een laagjeskoek. Niet te zoet en heerlijk vochtig.

Pontwaardig dessert
Bijzonder geslaagd is ook de rijstepap (€4,50): met pandanblad en palmsuiker gekookte zwarte rijst, die warm wordt geserveerd met vrij dikke kokosmelk. Een dessert om vaker de pont voor te pakken.

Als je je bij dit warme familiezaakje (de eigenaars zijn een stel) een slag in de rondte bestelt zoals wij dat deden, kun je ook een aardige rekening opbouwen. Maar dat hoeft helemaal niet. Kannibalen en Paradijsvogels is absoluut een bezoek en zelfs een overtochtje waard. Ga erheen, bestel een rijsttafel en kies er nog een of twee gerechtjes bij. En wát je ook doet: sla de spekkoek en de rijstepap niet over.

Vorige proefwerken
Bar Alt (8+)

Cinema Paradiso (4,5)
Kam Kee (7)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Kannibalen en paradijsvogels
Van der Pekstraat 91
1031 CV Amsterdam

Open: 17.00-21.00, op za en ma 12.00-21.00 uur, di dicht

020-3700348
kannibalenenparadijsvogels.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden