Kaasfonduetest: 'De smaak houdt het midden tussen brandende benzine en gesmolten plastic'

Eetcafé 't Blaauwhooft, op Bickerseiland, is de winnaar van de grote kaasfonduetest in PS van de Week. Culinair schrijver Dylan van Eijkeren testte, na tips van Parool-lezers, kaasfondues van negentien Amsterdamse restaurants. De kwaliteit is doorgaans heel behoorlijk, maar er zijn felle uitschieters, zowel naar boven als naar beneden.

Beeld Floris Lok

't Blaauwhooft serveert de fondue volstrekt voorbeeldig, en is, zoals een ware kaasfonduegelegenheid betaamt, heel gezellig en bruin. Op de tweede plaats eindigde Café Maxwell aan het Beukenplein in Oost en op drie café-restaurant Het Wapen van Diemen. Bern, de Amsterdamse kaasfonduelegende pur sang, eindigt als nummer vier in het klassement. De kaasfondue is het waard, maar Bern krijgt aftrek voor slechte service.

Dissonanten zijn er echter ook. Zo weet kaasfonduespecialist Aguada in de Roetersstraat een pan op tafel te zetten die meer soep dan fondue is, en schaamt De Engelbewaarder aan de Kloveniersburgwal zich niet om een substantie te serveren waarvan de smaak het midden houdt tussen brandende benzine en gesmolten plastic.

Cijfers zijn overigens niet alleen gegeven voor de kaasfondue zelf, maar ook voor de korst die onderin de pan moet verschijnen, voor de bijgerechten en voor de algehele sfeer.

Lees de hele test zaterdag in PS van de Week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden