Interview

‘Juist straks’: website helpt met goede gewoontes volhouden

De coronacrisis brengt ook mooie dingen: zo helpt Juiststraks.nu met goede gewoontes volhouden. Ko van ’t Hek (34) weet meer.

Alice Boothby
null Beeld

Juist straks?

“Juist nu is op dit moment een veel gehoorde woordcombinatie. Dat is ook niet gek: opeens kwamen we met z’n allen terecht in een lockdown. Dat is pittig, maar tegelijkertijd ­ontstond er iets interessants: mensen gingen ‘juist nu’ andere dingen doen dan ze normaal deden. Zoals mediteren, of een boodschap voor de buurvrouw doen. De crux is die goede gewoontes vol te houden als de crisis straks over is. Daar zijn we helemaal niet zo goed in.”

Dat blijkt in februari.

“Precies! Negentig procent van de mensen gooit dan zijn goede nieuwjaarsvoornemens overboord.”

Wat hebben jullie bedacht om die goede gewoontes wél vol te houden?

“We hebben een aantal uiteenlopende kunstenaars verzameld die we aan mensen met een goede gewoonte koppelen. Zij maken voor hen een persoonlijk geheugensteuntje. Illustrator Rogier Roeters doet onder anderen mee, net als schrijver Johan Fretz en muzikant Thijs Boontjes.”

Wat maken zij zoal?

“Neem Gerben, die als voornemen had meer voor zichzelf te koken. Producent De Ridderbaas heeft een ­jingle voor hem gemaakt: Koken met Gerben, ideaal voor als hij ooit zijn eigen kookprogramma begint. Die jingle is nogal aanstekelijk, hij zit al twee weken in mijn hoofd.”

Hoe zit het met uw eigen goede voornemens?

“Kunstenaar Egbert Modderman heeft voor mij een soort replica van een schilderij van Hendrik Werkman gemaakt. Werkman was als schilder erg productief in de oorlog. Het helpt mij herinneren dat ik als schrijver meer moet maken wat ik zélf wil maken – ongeacht wat de situatie is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden