Plus Recept van de dag

Joyeux Noël: snijbiet-spinazietaart met pijnboompitten

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Smulpaap Charlotte Kleyn. Beeld Oof Verschuren

Klaar met de zoveelste keer Sissi, The Sound of Music of Home Alone? Dan kan ik de Franse klassiekers La gloire de mon père en Le château de ma mère zeer aanraden voor deze kerstdagen. De films zijn gebaseerd op de geromantiseerde jeugdmemoires van schrijver Marcel Pagnol en spelen zich begin 20ste eeuw af in de heuvels boven Marseille, waar de Pagnolfamilie een vakantiehuisje heeft.

Er gebeurt weinig: de kleine Marcel krijgt ’s zomers dikke sneden brood met abrikozenjam van zijn moeder, hij speelt de hele dag met zijn vriendje uit het bergdorp en de vrolijke oom Jules uit de Roussillon komt vaak op bezoek.

Op kerstavond zorgt maman voor de traditionele ­Provençaalse treize desserts. De dertien nagerechten staan op tafel als je terugkomt van de nachtmis op 24 december en symboliseren Christus en zijn twaalf apostelen. Geen tafel vol taart of pudding, maar vooral noten en gedroogd fruit: rozijnen, hazelnoten, amandelen, walnoten, gedroogde pruimen, dadels, mandarijntjes, sinaasappelen, meloen, donkere noga, lichte noga en fougasse (Provençaals olijfoliebrood).

In de Provence hebben ze ook het beroemde Gros Souper de Noël: het kerstmaal voor de nachtmis op de 24ste. Op z’n goed katholieks een vastenmaaltijd zonder vlees, al kan dat – op z’n goed katholieks – nog steeds uitbundig zijn. Je begint met aïgo boulido (knoflooksoep), en zet dan de tafel vol salades en gratins van kardoen, artisjok en selderij; zeebaars of brandade de morue (puree van gezouten vis), anchoïade (dip van ansjovis) en slakken – want vissen en slakken tellen niet als vlees. Klassiek zijn ook de ­hartige taarten met pompoen of bladgroenten.

Het is nu natuurlijk veel te laat om een kerstrecept te geven, maar deze Provençaalse snijbiet-spinazietaart is ook zeer geschikt voor de dagen tussen kerst en oudjaar.

Taart met snijbiet en rozijnen

Ingrediënten
250 g bloem
50 g boter (+ extra voor invetten)
5 el olijfolie
500 g snijbiet en/of spinazie (ik nam fifty/fifty)
1 ui, gesnipperd
4 knoflooktenen, fijngesneden
125 ml crème fraîche
1 ei
handje Parmezaanse kaas
zwarte peper
25 g pijnboompitten

Bereiding
Kneed de bloem, boter, 3 el olijfolie, 3 el water en een flinke snuf zout tot een deeg. Voeg eventueel wat meer water toe. Zet een half uur in de koelkast. Was ondertussen de snijbiet en spinazie en verwijder de dikke stelen. Snijd de stelen in dunne plakjes en scheur grote bladeren in stukken. Zet een grote pan gezouten water op en blancheer eerst de stelen 2 minuten, doe dan de bladeren erbij en laat nog 3 minuten koken. Giet af en laat goed uitlekken. Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook er glazig in. Voeg de bladgroenten toe en bak even mee. Breng op smaak met zout. Verwarm de oven voor tot 200ºC. Vet een lage taartvorm in met boter en doe het deeg erin. Prik met een vork wat gaatjes en zet 10 minuten in de oven. Meng de crème fraîche met het ei, de Parmezaanse kaas, wat zout en flink wat peper. Haal de taart uit de oven, leg de snijbiet/spinazie onder in de vorm, verdeel het eimengsel erover en bestrooi met de pijnboompitjes. Zet daarna nog 20 minuten in de oven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden