Interview

Journalist Noor Spanjer (34) kreeg dertig dates voor haar verjaardag

Journalist Noor Spanjer (34) kreeg geen cadeaus maar dates voor haar verjaardag. Hoe dat uitpakte, beschrijft ze in haar boek Dertig Dates Cadeau. 'Het is geen onaangename tijd om vrijgezel te zijn.'

Bien Borren
Noor Spanjer: 'Ik vond het een vrij geniaal plan van mezelf' Beeld Linda Stulic
Noor Spanjer: 'Ik vond het een vrij geniaal plan van mezelf'Beeld Linda Stulic

Vlak voor haar dertigste verjaardag besluit de verkering van Noor Spanjer (34) hun vijfjarige relatie te verbreken. Spanjer is plotseling weer single en met de breuk verandert ze, zoals Spanjer het zelf beschrijft, 'in het hoogopgeleide single meisje van eind twintig uit de grote stad, dat mogelijk voor lange tijd en misschien zelfs voor altijd, ­alleen blijft.' "Zo iemand waar je veel over leest in de krant."

Op het nodige hartzeer na staat Spanjer in eerste instantie niet negatief tegenover haar kersverse vrijgezellen­bestaan. Het biedt mogelijkheden, er worden avonturen ­beleefd en bovendien: het is heus niet voor eeuwig.

Luchting doen
Maar rond haar 31ste verjaardag merkt ze dat het steeds lastiger wordt om luchtig te doen over haar single-zijn. "Ik weet niet of dat kwam doordat ik toe was aan verkering of doordat de mensen om mij heen dat zo graag wilden." Het ­alleen-zijn begint aan haar te knagen. En het daten zelf is niet om over naar huis te schrijven. "Dat zag ik ook bij vrienden. Zowel in de hoeveelheid als in de kwaliteit was het weinig soeps."

Omdat ze niet het type is dat bij de pakken neerzit en haar vrije bestaan als single ten volste wil benutten, beraamt Spanjer een plan. Ze vraagt aan al haar vrienden een date voor haar verjaardag. "Ik weet dat ik mensen bij voorbaat leuker vind als ze vrienden van mijn vrienden zijn: mijn voorgaande geliefdes heb ik allemaal binnen mijn sociale netwerk ontmoet. Dus eigenlijk vond ik het een vrij geniaal plan van mezelf."

Haar vrienden willigen haar verzoek met genoegen in en bezorgen Spanjer op de dag dat ze 31 wordt een voorraad papiertjes, dertig stuks in totaal, allemaal voorzien van een naam en een nummer. De aangedragen mannen weten ervan en krijgen bericht van Spanjer: 'Ik heb jou voor mijn verjaardag gekregen, heb je binnenkort tijd om iets af te spreken?'

Verjaardagsmannen
In het vorige week verschenen boek Dertig Dates Cadeau schrijft Spanjer, die als journalist voor Vice werkt, over de verjaardagsmannen. In anderhalf jaar tijd is ze op achttien dates ­geweest. Daar zaten de nodige ongemakkelijke ­ontmoetingen tussen - denk: een discussie over dode baby's, de tragiek van een leeg café op dinsdag, het schuldgevoel tegenover een vriend wiens geopperde date zwaar tegenvalt - maar ook treft ze fijn gezelschap, gaat ze midgetgolven in het donker en pikt ze onderweg ­zowaar een allesverzengende liefde op.

In Dertig Dates Cadeau doet Spanjer uit de doeken hoe haar cadeautjes uitpakken. Maar het boek is meer dan een verzameling anekdotes. Aan de hand van verschillende artikelen onderzoekt Spanjer het singlebestaan in de huidige maatschappij en het stereotype van de alleenstaande vrouw.

"Waarom ziet mijn omgeving me het liefst zo snel mogelijk weer aan de man? En niet alleen mijn ­familie en vrienden betrap ik op die gedachte, ook ikzelf raak soms in de stress omdat ik geen partner heb. De hamvraag die ik als vrijgezelle vrouw altijd krijg, is hoe het ervoor staat met mijn liefdesleven. En aan mijn antwoord daarop worden allerlei conclusies verbonden."

Grote domper
"Je kunt eigenlijk niet zeggen dat je liefdesleven niet bestaat, dat je wat dat betreft weinig te melden hebt. Zelf kun je nog zo tevreden zijn met je vrijgezelle bestaan, het blijft een grote domper voor degene die het vraagt. De ­status van ons liefdesleven is zo'n wezenlijk onderdeel van wie we zijn geworden. Het is een groot deel van onze identiteit. Dat komt omdat we liefde zo belangrijk maken."

Begrijp haar niet verkeerd: Spanjer weet dondersgoed hoe het is om verliefd te zijn, wat een genot het hebben van een relatie kan zijn en waarom ze ernaar kan verlangen ­iemand aan haar zijde te hebben. "Maar het is niet zo dat een relatie de gouden formule is voor een leven zonder eenzaamheid. Het gevoel van ­alleen-zijn is niet exclusief voorbehouden aan mensen die geen geliefde hebben. Als single voel ik me net zo goed geliefd. Een relatie biedt geen garantie op een soepel en zorgeloos ­leven."

Groter doel
Die loze belofte - dat je 'af' bent met een partner en dat het leven met z'n tweeën garant staat voor een bestaan dat op rolletjes loopt - krijgt een ­alleenstaande vrouw echter wel vaak te horen, zegt Spanjer. "Het lijkt een groter doel waar we allemaal naar moeten streven: het krijgen en ­behouden van een relatie."

"Ik kan dat soort associaties nu beter ontkoppelen sinds ik dit boek heb geschreven, maar veel mensen worstelen ermee. Terwijl het geen onaangename tijd is om single te zijn. Er zijn tegenwoordig allerlei voorzieningen voor alleenstaanden, denk aan een­persoonsmaaltijden in de supermarkt of het gemak om via een donor een gezin te stichten."

"Maar volgens de buitenwereld wijkt het bestaan van een single af, en is het daarom per definitie niet goed. Ik haal in mijn boek het moment aan dat het singleschap van Mark Rutte door de bekende psychiater Bram Bakker wordt ­beschreven als 'niet kloppend'. Nu zijn er talloze redenen om aan Ruttes bekwaamheid te twijfelen - ik ben het zelden met hem eens - maar om hem af te schrijven op zijn relatiestatus vind ik je reinste onzin."

Gewichtloos daten
Bij tijd en wijle spreekt Spanjer met vuur in haar stem als ze zich uitlaat over hoe de vrijgezelle vrouw tekort wordt gedaan in de publieke opinie. "Weet je hoe fokking leuk het leven is? Dan ga je dat toch niet verpesten omdat je geen geliefde hebt?"

Met haar verjaardagscadeauproject ontdekte Spanjer het 'daten om het daten'. "Niet om mijn grote liefde te vinden, ik geloof uiteraard niet in de prins op het witte paard. Maar daten is op zichzelf een heel leuke bezigheid, hoewel dat ­marginaal klinkt." Ze lacht. "Daten is een fijne activiteit. Ik heb het gewichtloos daten onder de knie gekregen."

Al met al is haar sociale experiment geslaagd. Of Spanjer een liefde heeft overgehouden aan haar verzilverde datebriefjes laat ze in het midden. Ze stopt het verhaal 'waar een romantisch verhaal zelden stopt: in het ongewisse'.

Maar ze kan het iedereen aanraden. "Ja man, sowieso. Doe een beroep op je vrienden. Uithuwelijken is niet iets wat we moeten bejubelen, maar dit is uiteindelijk een klassieke koppelactie. Het is helemaal niet gek om elkaar een handje te helpen. Gearrangeerd daten, ik zie het nog groot worden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden