PlusOpen tijdens corona

José’s Taekwondo Academy in de woonkamer

Van ondernemers wordt in coronatijd veel creativiteit gevraagd. Hoe gaan ze om met de lockdown? Dat lees je in de rubriek Open tijdens corona. Vandaag: José Andrade (64) van José’s Taekwondo Academy in Osdorp brengt de dojang, de zaal waarin hij lesgeeft, naar de woonkamer.

Bjarn van den Berg
null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Dat de sportschool weer dicht moet. Eerder is het ledenaantal al teruggelopen. Sommige mensen waren bang om naar onze dojang te komen en hebben het lidmaatschap helaas opgezegd. En een kwart van de leden heeft zijn abonnement bevroren. Zij willen terugkomen als de situatie verbetert.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“De lockdown is een nieuw obstakel, dat moet je overwinnen. We gaan de dojang naar de woonkamer brengen en online trainingen verzorgen. De lessen ga ik samen met mijn zoon Jean-Miquel geven. De een filmt, de ander geeft les, doet mee en doet de oefeningen voor.”

Heeft u nog creatieve inzichten gekregen door de situatie?

“De taekwondo-examens en de uitreiking van diploma’s hebben we gelivestreamd. Verder besteden we meer tijd aan het ontwikkelen van de Ki, de levensenergie die kracht geeft. En we belichten de theoretische kant van de sport meer dan voorheen. We hebben al eerder lessen via Zoom gegeven, nu gaan we dus weer online trainen. Doordat ik al veertig jaar ervaring heb met lesgeven, verzin ik makkelijker creatieve oplossingen.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Als de leden actief meedoen met de online lessen, word ik zelf ook ge­motiveerd om door te gaan, hen te prikkelen en te enthousiasmeren. Zo blijven we in beweging. Ook mijn beste vriend Ben en mijn team, waarin mijn vrouw Asha en mijn zoon zitten, motiveren me. We spreken elkaar moed in. Opgeven is geen optie.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Trainingen beginnen en eindigen altijd met mediteren. Als alles achter de rug is, zullen we onze dankbaarheid tonen in een langere meditatie. Er moet dan een euforisch gevoel ontstaan. Ook herdenken we dan allen die zijn heengegaan. Bovendien gaan we weer contactoefeningen doen: sparren en zelfverdediging. Daar kijk ik naar uit.”

José’s Taekwondo Academy

Eliza van Calcarstraat 2

Reageren? open@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden