Plus

Jos Geijsel (75) reed de Elfstedentocht op skeelers: ‘Kort van tevoren hard trainen werkt’

Gepensioneerd sportfysioloog Jos Geijsel (75) uit Ouderkerk aan de Amstel heeft afgelopen weekend de Elfstedentocht gereden. Op skeelers.

Tom Grosfeld
Jos Geijsel (l) vertrok om 5.30 uur en was om 21.00 uur klaar met de Elfstedentocht. Beeld Privébeeld
Jos Geijsel (l) vertrok om 5.30 uur en was om 21.00 uur klaar met de Elfstedentocht.Beeld Privébeeld

Komt skeeleren in de buurt van schaatsen?

“Ik ben een schaatser, maar qua techniek is skeeleren ­hetzelfde. De laatste jaren zijn skeelers flink verbeterd, dus was het mogelijk deze marathon te rijden.”

Hoe ging dat?

“Ik vertrok om half zes ’s ochtends. Anderhalf uur skaten, een halfuur rusten en dat zes keer herhalen. Om negen uur ’s avonds was ik klaar. Dat halfuur rusten is belangrijk. Ik eet en drink, en lig op de grond om mijn rug te ont­lasten en de zwellingen in mijn voeten te verminderen.”

Klinkt als afzien.

“Ik had pijn in mijn enkel, maar hield vol. Mijn familie had zoiets van: zou je niet gewoon stoppen, het is toch mooi geweest? Die waren bezorgd. Maar als je zo dichtbij bent, ga je door. Wat prettig was: het laatste stukje, van Dokkum naar Leeuwarden, had ik de wind in de rug.”

U houdt van de Elfstedentocht?

“Ik ben er weg van. Ik heb hem drie keer geschaatst. Later ook nog gelopen en gefietst. En nu dus geskeelerd.”

Verkent u dan ook de route?

“Ik heb grote delen van het parcours met de auto verkend om de kwaliteit van het asfalt te bekijken: liggen er geen steentjes? Ik schrok in Dokkum. Daar was een nieuw pad met allemaal grind, alsof je rijdt op schuurpapier. Toen moest ik een alternatieve route nemen. Gelukkig kende ik die. Verkenning is belangrijk, zie Van der Poel.”

Heeft u ook getraind?

“Ik fiets en skeeler regelmatig. De afgelopen maand twee keer zoveel als normaal. En een paar dagen van tevoren heb ik vier uur achter elkaar geskeelerd. Kort van tevoren hard trainen werkt: ineens is er focus.”

Vorig jaar deed u ook een poging: dat mislukte.

“Ik hoefde nog maar veertig kilometer, maar de vermoeidheid sloeg toe. En de hulpauto die voor me reed, kreeg een lekke band. Het zat niet mee. Maar ik wist toen al: ik kan dit makkelijk halen. Dat wilde ik dit jaar graag ­laten zien.”

Hoopt u de Elfstedentocht nog een keer te kunnen schaatsen?

“Daar hoop ik vurig op. Ik geef mijn lidmaatschap ondanks mijn leeftijd nog niet op. Extreem weer domineert momenteel het klimaat, dus wie weet.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden