PlusDe keukenhulp
Joris Bijdendijk helpt in de keuken: welk gereedschap is essentieel?
Tijd voor een grote schoonmaak in de keuken: een boodschappenlijst van basisgereedschap. Ga hiervoor naar een gespecialiseerde winkel, met vakkundig advies.
Doe hierop geen concessies:
• Een goed mes, of meerdere (zie deze rubriek van 31 oktober). Zorg dat je ook een aanzetstaal hebt om ze te slijpen.
• Echt goede pannen gaan een leven lang mee (zie deze rubriek van 18 juli). Gebruik een anti-aanbakpan alleen voor je omelet.
• Een oventhermometer. De temperatuur die de oven thuis aangeeft is nooit juist en daar gaat het bij veel thuiskoks mis.
• Een vleesthermometer. Prik de pen in het vlees tijdens het garen, die geeft de kerntemperatuur aan. Meten is weten.
• Een staafmixer is superhandig voor het pureren van kleine hoeveelheden; een handmixer voor opkloppen zonder een stijve arm te krijgen.
• Spuitzakken zijn voor thuis echt geen overbodige luxe.
• Een digitale weegschaal. Zeker voor de patisserie onontbeerlijk.
Voor de topthuiskok in spe die alles wat hierboven staat al heeft:
• Een rasp van Microplane, grof en fijn.
• Een keukenmachine of blender. Ik ben fan van blenders: die krijgen puree fijn.
• De pannenlikker. Verdient zich in drie keer schrapen terug.
• Mandoline (bij voorkeur van Benriner). Voor het schaven van flinterdunne plakjes.
• De slagroomkidde, oftewel een professionele schuimspuit. Leuke gadget.
• Een voedseldroger. Een heel handig en niet zo duur attribuut. Als je te veel oogst hebt van bijvoorbeeld paddenstoelen of kruiden, kun je ze zo conserveren.
• Een gasbrander, om de oppervlakte van een product te blakeren.
Het sparen waard:
• Een ijsmachine. Voor ijsfanaten, al kan ijs maken ook zonder.
• Een stoomoven. Hiermee regel je stoom en temperatuur: met precisie vis en vlees garen.
Mail naar joris@parool.nl
Bekijk het filmpje van Joris op parool.nl/joris