PlusMijn Amsterdam

Jong Plein ’40-’45-oprichter Imane Valk (13): ‘De dojo in sportcentrum Caland voelt als mijn tweede thuis’

Imane Valk (13) is oprichter van Jong Plein ’40-’45 en zet zich in voor kinderrechten en gelijke kansen. De dojo in sportcentrum Caland, waar ze twaalf uur per week karatetraining krijgt, is haar tweede thuis. En voor lekkere tapas gaat ze naar Steiger 4 aan de Sloterplas.

Alice Boothby
Imane Valk, oprichter van Jong Plein ’40-’45. Beeld Sophie Saddington
Imane Valk, oprichter van Jong Plein ’40-’45.Beeld Sophie Saddington

Mijn buurt

“Ik woon in Nieuw-West. Eerst in Slotermeer en sinds vorig jaar in de Aker, wat nog meer voelt als een dorp. Ik vind Nieuw-West mooi vanwege de mensen. In de buurt ben ik actief op het gebied van gelijke kansen en ik strijd voor de stem van kinderen.”

Favoriete winkel

“Op Plein ’40-’45 staat een meneer die hele mooie lange, kleurrijke jurken verkoopt. Mensen vragen soms: waar heb je die leuke jurk vandaan? Dan zeg ik: gewoon van de markt.”

Plein '40-'45. Beeld Sophie Saddington
Plein '40-'45.Beeld Sophie Saddington

Beste plek om te sporten

“De dojo in sportcentrum Caland voelt als mijn tweede thuis. Ik zit op het Calandlyceum in de topsportklas, omdat ik twaalf uur per week train. Karate is mijn passie. Het is een fysiek én mentaal spel: je bent ook bezig met respect en discipline.”

Geheim adresje

“Aan de Sloterplas zit Steiger 4 verstopt. Je moet via een bruggetje daar naartoe en toen ik er voor het eerst liep, dacht ik: waar ben ik beland? Je kunt er kano’s huren en ze hebben er hele lekkere tapas. Wie houdt daar nou niet van?”

Favoriete Amsterdammer

“Abdelhamid Idrissi van Stichting Studiezalen. Met zijn werk maakt hij het verschil en daarom is hij in 2018 uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar. Met Studiezalen helpt hij kinderen zich te ontwikkelen met behulp van huiswerkbegeleiding en life coaches. Abdelhamid is mijn eigen life coach, we bellen één keer per week. Als 13-jarige met veel plannen loop ik soms vast, hij geeft mij veel tips die mij verder helpen.”

Broodje

“Op Plein ’40-’45 heb je vaak de Bocadillo Truck staan, met hele goede broodjes. Mijn favoriet is een half stokbrood met groenten, garnalen en patat erop. Dat is zó lekker.”

Museum

“Het Amsterdam Museum. Ik ben heel erg onder de indruk van de tentoonstelling die ze nu hebben over de Gouden Koets. Het bijzondere aan de expositie is dat je de geschiedenis ziet van en verschillende verhalen hoort over de koets – en waarom dit gevoelig ligt. Zo kun je uiteindelijk zelf een mening vormen over de koets.”

De Gouden Koets in Museum Amsterdam. Beeld Sophie Saddington
De Gouden Koets in Museum Amsterdam.Beeld Sophie Saddington

Monument

“Mijn twee favoriete monumenten zijn meteen twee heel belangrijke: het Vrijheidscarillon op Plein ’40-’45 en het monument op het Surinameplein. Het één staat voor een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis, het ander voor het slavernijverleden. Als jongste lid van het 4 en 5 mei-comité Slotermeer ga ik naar de herdenking bij het carillon. Bij het monument aan het Surinameplein wordt elk jaar een kinderherdenking gehouden.”

Slavernijmonument Levensboom/Monument van besef aan het Surinameplein. Beeld Sophie Saddington
Slavernijmonument Levensboom/Monument van besef aan het Surinameplein.Beeld Sophie Saddington

Dieren in de stad

“Ik vind de groene halsbandparkieten heel leuk. Ik ga altijd met de tram van school naar huis en zie ze dan vaak met een hele groep op een balkon van iemand zitten. Je hoort ze dan heel vrolijk kakelen.”

Rijp voor de sloop

“In Nieuw-West heb je mooie huizen, maar ook oude vervallen woningen. Voor de mensen die daar wonen wens ik een betere woning, zonder dat ze daar weg hoeven gaan.”

Mooiste herinnering

“Vóór corona werd jaarlijks de Buurtcamping Sloterpark georganiseerd. Dan kampeer je met allemaal buurtbewoners bij De Natureluur. ’s Ochtends werden we wakker gemaakt door een hele harde toeter en deden we activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Het is jammer dat de Buurtcamping door corona al een tijdje niet meer door kan gaan, want het is echt heel leuk.”

Imane Valk voor Hotel Jakarta, met in haar hand een foto van haar voorouders die 71 jaar geleden aan de Javakade aankwamen vanuit Indonesië. Beeld Sophie Saddington
Imane Valk voor Hotel Jakarta, met in haar hand een foto van haar voorouders die 71 jaar geleden aan de Javakade aankwamen vanuit Indonesië.Beeld Sophie Saddington

Wil altijd nog

“Mijn overgrootouders en oma en zijn dit jaar 71 jaar geleden aan de Javakade aangekomen vanuit Indonesië met de boot de Asturias, samen met 1700 andere passagiers. In totaal zijn er vier schepen in Amsterdam aangekomen. Het lijkt mij heel mooi als er op die plek een monument komt om dit belangrijke deel van de Nederlandse koloniale geschiedenis te blijven herdenken. Het heeft een enorme impact gehad.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden