PlusUitgelicht

Jong kunsttalent met een enorm gevoel van strijdbaarheid

Het Parool
null Beeld Angel-Rose Oedit Doebé
Beeld Angel-Rose Oedit Doebé

In Loods 6 is tot en met dinsdag nog de tentoonstelling SBK Sprouts Young Talents te zien, met werk van de beste afstudeerders van de elf meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies.

In deze editie is werk te zien van 21 talenten, onder wie Angel-Rose Oedit Doebé, Sophia Maria Favela, Wumen Ghua, Tian Teng, Farida Sultan, Lou-Lou van Staaveren en Clara Berger. Er zijn (licht)installaties te zien, schilderijen, (wand)sculpturen, tekeningen, ‘site-specific’ werken, fotografie en beelden; de technieken, stijlen en thema’s zijn zeer uiteenlopend.

Wat opvalt, is dat de jonge generatie niet bang is traditionele opvattingen, cultuur, seksualiteit, stereotypen, vooroordelen, politiek en misbruik te bevragen. Vanuit hun eigen perspectief onderzoeken en tonen ze hoe genderdiversiteit, aannames rond seksualiteit en seksuele diversiteit, racisme en andere ongelijkheden hun persoonlijke en professionele leven beïnvloeden. Ze laten zien dat gelijkheid nog ver te zoeken is en tonen een enorm gevoel van strijdbaarheid.

Stichting Beeldende Kunst Amsterdam kent ook deze zevende editie weer twee prijzen toe: de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs en de SBK Sprouts Young Talent Award. De winnaar van die laatste krijgt een solo-expositie. In 2019 was dat Tibor Dieters; zijn expositie Network is tot en met 14 november te zien.

T/m 12 oktober, Loods 6, KNSM-laan 307-309

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden