PlusOuder & kind

Jolanda & Solange: ‘Mama is mijn grootste cheerleader’

Solange werkte als danseres in het buitenland, maar woont door alle gecancelde tours tijdelijk bij haar moeder. Hun band lijkt de laatste jaren emotioneel dieper te worden. ‘Ik ben de basis waarop Solange altijd kan terugvallen.’

Solange en Jolanda. Beeld Harmen De Jong
Solange en Jolanda.Beeld Harmen De Jong

Jolanda de Jong (62)

“Ik vergeet nooit dat Solange voor het eerst vanaf een cruiseschip belde. Ze bleek een minihut onder de waterlijn te hebben. Ik was verbaasd dat je kunt leven onder zeeniveau en daar dan ook nog kunt bellen.

Solange heeft haar hele leven gedanst. Altijd en overal. Als we op een camping stonden en er was een bonte avond, deed zij mee. Omdat ze professioneel danseres wilde worden, ging ze naar de weekenddansschool van Lucia Marthas. Ze was een heerlijk kind tot ze vijftien werd, ging puberen, een vriendje kreeg en ook een andere kant van zichzelf liet zien.

Op vrijdagmiddag na school bracht ik haar met de auto van Oostzanerwerf naar de dansschool in De Pijp, dat was ons contactmoment. Een half uur waarin je elkaar niet aankijkt en praat over alledaagse dingen. Op die momenten konden we elkaar makkelijker bereiken.

Ze heeft twee dansopleidingen tegelijk gevolgd: een bachelor dans en een bachelor dansdocent. Op haar twintigste kreeg ze een baan op een cruiseschip. Alle formulieren waren in het Engels, waar we toen allebei niet zo goed in waren. Ik wist niets van cruises en al helemaal niet dat je daar kon dansen. Ik heb meteen gezegd: als het niet is wat je denkt, bel je me en dan kom ik je ophalen. Mijn vader zei altijd dat hij borg zou staan voor mij zolang hij leefde. Dat wilde ik ook. Ik ben de basis waarop Solange altijd kan terugvallen.

Later zijn we op zo’n cruise mee geweest. Het was geweldig. Het was fijn om te zien hoe Solange floreert. Ze is misschien niet de beste danseres van een groep, maar iedereen kijkt naar haar omdat ze zo’n geweldige uitstraling heeft. Solange is een sociaal wezen, ze heeft ontzettend veel aandacht voor vrienden en familie. In relaties is ze een soort Florence Nightingale, ze wil voor iedereen ­zorgen.

De laatste tien jaar heeft ze in het buitenland gewoond. Recent werkte ze als danser bij Chayanne, een zanger die ontzettend populair is in Zuid-Amerika en Amerika. Toen ik veertig jaar in het onderwijs zat, heeft ze me een reis naar Mexico cadeau gedaan, waar zij toen optrad. Solanges grootste droom is om op te treden met Beyoncé, maar ik vind Chayanne beter en oprechter.

De laatste maanden heeft Solange een boek geschreven, dat had ik nooit verwacht. Solange is zo sterk, ze gaat elke uitdaging aan.”

Solange Zindzi de Jong (30)

‘Ik woon al tien jaar in het buitenland. De laatste jaren dans ik bij Chayanne, de Latijns-Amerikaanse Michael Jackson. Hij is waanzinnig populair, naar zijn show komt tussen de tien- en veertigduizend man publiek. Door corona werd tour na tour gecanceld en besloot ik om naar mijn vader in Curaçao te gaan, een dag later sloot de grens.

Ik ben niet van netflixen en chillen en bedacht dat ik een boek wilde schrijven. In zes weken was het klaar. Dat ik een boek heb geschreven, vindt mama hilarisch, want ik las nooit. Toen ik de eerste draft stuurde, was ze onder de indruk, misschien omdat ze niet zulke hoge verwachtingen had.

Solo jump gaat over mijn leven en de handvatten die ik heb gevonden en beschrijf, in de hoop anderen te inspireren en motiveren. Mijn belangrijkste tool is intuïtie. Mijn moeder heeft me geleerd: bij twijfel niet doen. Ik weet nu: als je twijfelt, doe het toch, dan heb je later nooit spijt.

Mama komt uit Friesland, papa uit Curaçao. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie. Na een knipperlichtrelatie ging het uit toen mijn moeder zwanger was van mij. Mama is zo sterk, ze was vader en moeder tegelijk. Ik heb niets gemist.

Ik ontmoette mijn vader voor het eerst toen ik acht was. Jan, de nieuwe partner van mama, is een vaderfiguur die me enorm heeft geholpen en mijn moeder onwijs veel steun geeft. Hij is superlief, maar hij heeft me nooit direct opgevoed, dat is een van de redenen waarom het zo goed gaat tussen ons.

Toen ik net in het buitenland woonde, vertelde ik mama alles. Nu doe ik het anders. Ik zeg het achteraf, dan is ze niet ongerust. Als ik een oplossing heb, vertel ik haar wat het probleem was.

Ik heb al twaalf jaar niet thuis gewoond. Nu woon ik tijdelijk bij mama en Jan. Het gaat goed, hoewel ik vermoed dat het voor hen een beetje onrustig is. Wat mijn beroep is? Ik heb even geen idee. Ik was danser en model, nu ben ik auteur en ik wil richting lifecoach.

Mama geeft zoveel liefde, ze doet alles voor mensen, soms weleens ten koste van zichzelf. Ze is een heel sterke vrouw die haar angsten niet laat zien. Nu ik ouder ben, toont ze meer van zichzelf en wordt onze band emotioneel dieper.

Mama is mijn grootste cheerleader. Zij houdt van vastigheid, ik van ­dromen. Omdat zij er altijd voor me is, geeft ze me de vrijheid om te ­springen.”

Ook samen in Het Parool? ouderenkind@parool.nl

Jolanda de Jong (62), ondersteuningscoördinator op het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht
Solange Zindzi de Jong (30), danseres, model en auteur
Jan Kallenbach (77), docent Tai Ki Kenpo
Etienne Siliee (65), technisch coach en mentor bij de Fifa

Solange woont tijdelijk bij haar moeder en Jan in een eengezinswoning in Oostzanerwerf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden