Johannes van Damprijs voor Claudia Roden

De Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden is winnaar van de Johannes van Damprijs 2012.

Claudia Roden Beeld ANP
Claudia RodenBeeld ANP

De Johannes van Damprijs is een internationale oeuvreprijs, vernoemd naar culinair journalist en schrijver Johannes van Dam. De prijs wordt door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan een auteur die zich met zijn of haar publicaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

Claudia Roden bracht in 1968 haar eerste boek uit, A Book of Middle Eastern Food. In deze tijd begon ze ook met het geven van kooklessen in de mediterrane keuken. Ze werkte als gastronomisch correspondent voor The Daily Telegraph en reisde voor The Sunday Times Magazine naar Italië om de lokale keuken te onderzoeken. Voor de BBC presenteerde ze het programma 'Claudia Roden's Mediterranean Cookery'. Sinds de eerste bijeenkomsten in 1979 is zij medeorganisator van het Oxford Symposium on Food & Cookery.

Roden schreef verschillende kookboeken over de keuken van het Midden-Oosten en de mediterrane landen. Haar boeken zijn tientallen keren herdrukt en vertaald, onder meer in het Nederlands. Ze ontving verschillende internationale onderscheidingen, waaronder de Prins Claus Prijs (1999).

De jury van de Johannes van Damprijs bestaat uit Johannes van Dam zelf, chef-kok Wil Demandt, journalist Agnes Goyvaerts uit Vlaanderen, CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer en Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van de Bijzondere Collecties van de UvA.

De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op 18 januari 2013.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden