De Thuiswerkplek

Johanna Räkers: ‘Ik ben vier weken vanuit mijn vakantiehuis in Drenthe gaan werken’

Johanna Räkers (66), executive coach en adviseur integriteitsbeleid, werkt deels vanuit huis in Oud-Zuid.

Dianne BleekerLouis Bollee en Floor Meijs
Johanna Räkers Beeld
Johanna Räkers

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Thuiswerken is aanpassen, maar ik ben ­positief verrast door de resultaten. Mijn coachingsgesprekken doe ik via Zoom of Teams en de integriteitsvraagstukken zijn geparkeerd. Ik ben ook vertrouwenspersoon en die gesprekken zijn nu telefonisch.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn man Theo (64) is ambtenaar en werkt thuis en mijn dochter Sophie (34), die in New York woont en werkt, is met het laatste vliegtuig hierheen gekomen en bij ons ingetrokken. Aangezien mijn gesprekken privacygevoelig zijn, ben ik vier weken vanuit mijn vakantiehuis in Drenthe gaan werken.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit mijn vakantiehuisje kijk ik uit op veel groen en een vijver. Mensen die therapeutische vragen stellen, zien dus een relaxte omgeving. Vanuit mijn werkplek in Amsterdam kijk ik uit op ons balkon met plantjes.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Absoluut, helemaal als we met z’n drieën thuis zijn. Vandaar dat ik de vertrouwelijke gesprekken in Drenthe heb gevoerd. De ­vergaderingen kunnen wel thuis.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Mijn dochter kookt elke dag voor ons, terwijl ze daarvoor helemaal niet kon koken. In New York at ze altijd buiten de deur en nu is ze met kookboeken en online recepten in de weer. Theo en ik bewegen meer. Ik ging altijd twee keer in de week naar een yogaklasje en nu doe ik dat vijf keer in de week thuis. Hij maakt elke dag een ommetje, terwijl hij meer een man is met een bourgondische levensstijl. Verder merk ik dat ik me meer focus en bewuster ­keuzes maak.”

Dit is de laatste aflevering van De thuiswerkplek. Vanaf volgende week staat hier de wisselende ­rubriek Weer open/Open.

De thuiswerkplek van Nikki Mullenders Beeld
De thuiswerkplek van Nikki Mullenders

Nikki Mullenders (28), online marketeer, knuffelt haar hond geregeld nu ze werkt vanuit haar huis in West.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik vind het best relaxed; ik kan mijn werk goed vanuit huis doen en spreek mijn directe collega’s twee keer per dag. Maar ik mis mijn andere collega’s, met wie ik niet direct samenwerk, best wel, net als de vrijdag­middagborrels.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn vriend Bram (30) en ik wonen op 50 vierkante meter, dus het is een beetje behelpen. Ik zit aan de lange kant van wat voorheen onze eettafel was, hij aan de korte kant. Tussen ons in ligt onze hond Ties, op een poef, hij kwam wat aandacht te kort, haha.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit het raam kijk ik uit op het pleintje voor ons huis, waar best veel reuring is: van spelende kinderen tot mensen die ruziemaken.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Mijn vriend zit bijna de hele dag in videovergaderingen, maar met m’n noise canceling headphone met een muziekje op heb ik daar weinig last van. Ties vraagt wel geregeld aandacht, dus die knuffel ik af en toe.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Het leukste is dat ik meer tijd met Ties kan doorbrengen. ’s Ochtends ga ik vaak hardlopen en dan rent ie met me mee. Hoewel we hem zelf ’s middags best uit zouden kunnen laten, hebben we besloten onze hondenuitlaatservice niet op te zeggen. Het zou niet fair zijn als het inkomen van de service achteruitgaat, terwijl dat bij ons niet het geval is.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

De thuiswerkplek van Lorna Wilson. Beeld
De thuiswerkplek van Lorna Wilson.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ja, het lukt prima. Ik doe al mijn trainingen via Zoom. Momenteel geef ik elke dag meerdere trainingen en sinds kort geef ik ook lessen in het park, dan ontmoet ik mijn klanten daar en kunnen we buiten aan de slag.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn man Brian (62) werkt in de slaapkamer. Ik werk vanuit de woonkamer en daar heb ik ongeveer drie vierkante meter tot mijn beschikking om de work-outs te geven. Mijn laptop staat op een plateau, zodat iedereen ook de oefeningen kan zien als ik sta of lig.”

Wat is uw uitzicht?

“We wonen op de derde verdieping en we ­hebben een Frans balkonnetje met prachtige bloemen. Het is heerlijk om daar te zitten. ­We kijken daar uit op andere appartementencomplexen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nee, niet echt. We hebben nog geen typische coronahobby’s ontwikkeld zoals koken of puzzelen, maar ik doe wel aan triatlon, dus ik fiets en ren veel. Misschien kijken Brian en ik iets meer televisie. In het begin dacht ik dat we elkaar zouden vermoorden als we beiden thuis moesten werken, maar het is eigenlijk alleen maar leuk. Vandaag maakte hij zelfs mijn lunch en op vrijdag hebben we een take-outdag.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik ben erachter gekomen dat online werken kansen biedt voor mijn bedrijf. Voordat de coronacrisis uitbrak, had ik daar nooit aan gedacht, maar laatst had ik ineens een klant uit Berlijn. Ook voor het groepsgevoel is het fijn om met meerdere mensen een online les te volgen.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerk­situatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

De thuiswerkplek van Sander Petit. Beeld
De thuiswerkplek van Sander Petit.

Sander Petit (33) is advocaat in de creatieve sector, maar werkt ook als dj vanuit zijn appartement in Oud-West.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het was wennen, maar nu gaat het best lekker. Ik heb het zo ingericht dat ik goed kan werken en dat is prettig, want het is vanwege de vergrote aandacht voor contracten en algemene voorwaarden ontzettend druk.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn vriendin Jana (34) werkt bij War Child en we werken nu samen thuis. Mijn thuiswerkplek is in de woonkamer. Mijn dj-set staat daar van vrijdagmiddag tot maandagavond. Ik treed ook op als dj en één keer in de twee weken stream ik een sessie met vrienden op Twitch.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit de woonkamer kijken we uit op straat met een hotel aan de overkant. Er zijn nu geen toeristen, dus het is rustig. Het is lekkerder om vanuit de slaapkamer te werken, want dan kijken we vanaf ons Franse balkonnetje uit op een binnentuin met een prachtige boom.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Er zijn wel kleine dingen in huis die afleiden, van de was doen tot iets opruimen, maar dat zorgt er ook voor dat werkblokken korter worden. Hierdoor heb ik meer rust.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Mijn vriendin is een voorbeeld in het goed voor jezelf zorgen, dus daar leer ik veel van. Uiteindelijk is op kantoor werken wel praktischer, want die hele plek is gemaakt om te werken als advocaat en thuis blijft toch ook thuis.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerk­situatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Justina Nekrašaitė Beeld
Justina Nekrašaitė

Justina Nekrašaitė (32) is boek­fotograaf en heeft nu haar slaapkamer in Oost ingericht als fotostudio.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Eerst gebruikte ik de eettafel in mijn woon­kamer als studio, maar dat was niet ideaal, omdat ik zo elk moment aan werk werd herinnerd. Toen besloot ik om mijn bed te verplaatsen naar de logeerkamer. Het matras daar moest wijken voor mijn bed, en dat paste precies. Mijn slaapkamer is nu dus een fotostudio, en er is geen plek meer voor logés, haha. Thuiswerken gaat prima maar ik zou liever meer buitenshuis werken, zoals voor de corona-uitbraak.”

Hoe zit u erbij?

“Als ik fotografeer, sta ik vooral. Ik heb een zware plank van de Praxis drie verdiepingen omhoog gesjouwd en in wit papier gewikkeld. Meestal willen mijn klanten wit papier als achtergrond, maar ik heb ook kleurtjes liggen. Als de foto’s klaar zijn, bewerk ik ze, zittend aan de eettafel.”

Wat is uw uitzicht?

“Dat zijn mijn lampen, en als ik naar rechts kijk, zie ik mijn gordijnen, die het daglicht tegenhouden. Er is niet zo veel te zien in mijn kamer, maar ik kijk dan ook meestal door de lens van mijn camera.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Mijn koelkast, haha! En ik kijk graag naar grappige filmpjes op YouTube.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Ik mis het afspreken met mensen, maar een voordeel is dat ik nu veel meer tijd heb, bijvoorbeeld om te fietsen. Ik had al een racefiets, maar gebruikte ’m alleen in de stad. Nu fiets ik veel langere stukken, naar Bloemendaal of Bussum. Een voordeel van fietsen is weer dat er weinig zo sexy is als een mooie man in een strak wielrenpakje!”

Zowy van der Giessen. Beeld
Zowy van der Giessen.

Zowy van der Giessen (30), docent pedagogiek aan het Roc Top, geeft les vanuit haar slaapkamer in Oost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“In het begin had ik veel vragen, maar nu is dat voorbij en vind ik thuiswerken leuker dan verwacht. Tijdens de lessen besteed ik extra aandacht aan socializen, want ik merk dat de studenten daar behoefte aan hebben.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn huisgenoot Jolien (33) gaat ­binnenkort verhuizen, dus er staan allemaal verhuisdozen in de woon­kamer. De lessen geef ik vanuit mijn slaapkamer, zodat ik alle rust heb. Lang leve de blurfunctie van Teams.”

Wat is uw uitzicht?

“Mijn slaapkamer heeft zicht op de straat en ons balkon grenst aan de binnentuin, is windvrij en staat de hele dag in de zon. Een ideaal plekje dus om te zitten met mooi weer. Af en toe doe ik daar een vergadering.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Tijdens de lessen niet, dan zoek ik de rust op. Buiten de lessen om vind ik mooi weer erg verleidelijk. Ik heb mijn skeelers en mijn racefiets weer uit de kelder gehaald, dus dan ben ik lekker aan het sporten in het Oosterpark.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“De vrijheid van je eigen tijd indelen vind ik een voordeel. Studenten ­vinden dat ook. Het levert hilarische momenten op als ik een student een sigaret zie opsteken in zijn kamer of de les zie volgen in pyjama. Zolang ze maar meedoen, dat is het belangrijkst.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Brenda Tjon-Fo. Beeld
Brenda Tjon-Fo.

Brenda Tjon-Fo (34) is officemanager bij Fronteer en heeft het balkon van haar appartement in Zuidoost gepimpt.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“In het begin was het een beetje wennen, maar sinds ik mijn beeldscherm en toetsenbord van kantoor heb gehaald gaat het eigenlijk heel goed.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit voornamelijk in de keuken. Soms zit ik op de bank, maar ik merk dat ik daar gauw Netflix aanzet en dat is niet helemaal de bedoeling. De keukentafel heb ik veranderd in een bureau. Mijn vriend Novari (34) is buschauffeur, dus ik heb het hele huis voor mezelf.”

Wat is uw uitzicht?

“Heel saai; ik kijk uit op een kale muur. Als ik naar links kijk, zie ik mijn net gepimpte balkon. Ik ben heftig wezen pinteresten en nu staan er een bankje, stoeltjes, kussens, een kleedje en plantjes.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik maak me schuldig aan het kijken van polder-tv. Een grote guilty pleasure is Temptation Island. Verder ­ben ik samen met een collega de bake­­ my day-challenge begonnen. Elke keer worden er twee collega’s genomineerd om iets te bakken. ­ De winnaar krijgt een prijsje.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Thuiswerken werd voorheen niet echt geaccepteerd op kantoor. Nu we er meer ervaring mee hebben, is het goed om te zien dat door thuis te werken, werk afkomt. Ik denk dat we na deze tijd vaker thuiswerken met z’n allen.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Ilja Bendeler. Beeld
Ilja Bendeler.

Ilja Bendeler (75) is schipper en maakt nu bedlampjes voor de hutten van zijn schip aan zijn keukentafel in West.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Normaal gesproken vaar ik tussen april en oktober met zo’n vijftien gasten, een matroos en een chef-kok vanuit Amsterdam door Nederland, België en Duitsland gedurende een week. Onze gasten komen uit Canada en de VS, maar we zien ze nog niet zo gauw naar Amsterdam vliegen. Daarom ben ik nu thuis bedlampjes voor in de hutten aan het maken.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan de keukentafel in mijn huis op Bickerseiland. Op tafel liggen stukjes hardhout, de basis van de lampjes, en allerlei gereedschap. De ledverlichting soldeer ik er zelf op.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit mijn raam kijk ik uit op de jachthaven in het Westerdok. Ik voel me bevoorrecht dat ik hier woon: geen verkeer, maar water en bootjes voor de deur.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Mijn hond Jippie gaat altijd mee op de boot en houdt dan de gasten bezig. Nu houdt ie mij bezig, en ik hem. Drie keer per dag gaan we wandelen.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Het voelt een beetje alsof het winterseizoen – als het schip dienst doet als bed and breakfast, en ik thuis zit – is verlengd. Lampjes knutselen is een soort meditatie, dat voelt best bevredigend. Inmiddels heb ik ook ­grotere lampen gemaakt; ik heb er al drie verkocht onder de naam ‘Coronalight in the dark’.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

De thuiswerkplek van Eline Gelderblom. Beeld
De thuiswerkplek van Eline Gelderblom.

Eline Gelderblom (49), communicatieadviseur bij de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, werkt vanuit haar huis in Noord.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het gaat best goed, al helemaal sinds mijn zoon Vito van 11 weer voor halve dagen naar school gaat. Ik heb het druk met mensen die zich tijdens de coronacrisis hebben aangemeld als vrijwilliger. Als organisatie zijn we onder de indruk van de mooie en indrukwekkende initiatieven die de afgelopen weken zijn ontstaan.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk aan de keukentafel met mijn rug naar de tuin. Mijn collega’s kunnen tijdens de online vergaderingen genieten van het uitzicht op de groene bomen en de klimrozen. Mijn man Michiel (49) werkt op Schiphol en gaat gewoon naar kantoor, dus als mijn zoon naar school is, heb ik het huis voor mezelf.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op de bank en tafel in de woonkamer. ’s Ochtends werk ik de afwas weg, anders loop ik daar de hele dag tegenaan te koekeloeren, want de keuken is rechts van mij.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Inmiddels word ik steeds minder afgeleid, want het ritme komt erin. Af en toe krijg ik een belletje of springt de kat op tafel; de alledaagse dingen leiden soms af.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Mijn reistijd is veel minder. We hebben twee keer per week een vergadering online, daardoor zie ik sommige collega’s die op een van de drie dependances werken nu vaker dan voorheen. Daar ben ik wel blij mee.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Fleur van Heek in haar tijdelijke werkkamer. Beeld
Fleur van Heek in haar tijdelijke werkkamer.

Fleur van Heek (57) maakt kokedama’s bij haar bedrijfje Boules d’Amsterdam en woont in Oost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“We hebben thuis een bed and breakfast, maar dat ligt nu stil. Ik had geen inkomsten meer, maar heb wel groene vingers, dus toen ben ik kokedama’s, Japanse mosballen met daarin een plant of een boompje, gaan maken en verkopen via Instagram. Het begon als een hobby, maar het is de oplossing geworden voor mijn financiële noodsituatie.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk vanuit de B&B-kamer. Er past precies een timmermansbankje tussen het bed en de tijdelijke tafel die mijn man Coen heeft gemaakt. Hij is zelfstandig ondernemer en werkt vanuit een andere kamer. We drinken nu veel meer koffie samen.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op hordes kinderen die skeeleren of steppen. Er is echt een speelcultuur ontstaan. De avondzon schijnt naar binnen; ik ontdek wat een fijne kamer mijn gasten hadden.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nee, maar ik heb wel andere gewoontes gecreëerd. Waar ik vroeger naar de bakker ging voor verse broodjes voor de gasten, ga ik nu naar het tuincentrum voor leuke plantjes. Als gastvrouw ben je vooral communicatief bezig, nu ben ik meer op mezelf aangewezen – voor de verandering wel een keer fijn.”

Elk nadeel heb se voordeel?

“Ik heb veel meer tijd om na te denken en om me in dingen te verdiepen. Verder kan ik zelf mijn tijd indelen.”

De thuiswerkplek van Ed Paanakker. Beeld
De thuiswerkplek van Ed Paanakker.

Ed Paanakker (62), docent wiskunde, mist het contact met zijn leerlingen en werkt vanuit huis in Weesp.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Het gaat leuk, maar ik mis het contact met leerlingen enorm. Na het sluiten van de scholen had ik twee dagen om online lessen in elkaar te zetten. Het duurde even voordat ik Teams begreep; gelukkig kreeg ik hulp van mijn ict-vaardige collega’s.”

Hoe zit u erbij?

“Ik werk in mijn werkkamer achter twee schermen. Met mijn tekentablet kan ik sommen van papier livestreamen naar mijn leerlingen. Mijn vrouw Hadewych (51) is verpleeg­huisarts; ze werkt bij De Buitenhof en Beth Shalom. Het was hier thuis enorm spannend toen er in Beth ­Shalom zoveel besmettingen waren.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op een boekenkast en verschillende gitaren. Met alle muzikale collega’s hebben we een nummer opgenomen om leerlingen een hart onder de riem te steken.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Het lawaai van alle buren die aan het klussen en bouwen zijn, verstoort de les enorm. Mijn dochter volgt ook online les en krijgt echt hoofdpijn van al het geboor.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik heb geen reistijd en kan nu gezellig met mijn dochter lunchen. Wel mis ik mijn collega’s verschrikkelijk. In principe gaan de scholen 2 juni weer open, maar onze school heeft over de duizend leerlingen. 32 man in een lokaal van 50 vierkante meter, dat gaat echt niet.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

De thuiswerkplek van Wouter Glaser. Beeld
De thuiswerkplek van Wouter Glaser.

Wouter Glaser (37) is directeur bij communicatiebureau Glasnost en werkt vanaf zijn zolder in Randwijck.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik vind het lastig. Communiceren via de webcam is toch anders dan in het echt. Ik heb graag veel mensen om me heen, dus ik vind zo weinig sociaal contact wel heftig. We zijn nu aan het kijken hoe we straks weer open kunnen op kantoor. Hopelijk is dit tijdelijk.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn vrouw Chèr (39) en ik werken samen op zolder. Voordat de maatregelen ingingen, had ik toevallig een bureau besteld, omdat ik ’s avonds vaak nog wat moet doen voor mijn bedrijf. Dat kwam dus heel goed uit.”

Wat is uw uitzicht?

“Via het raam komt veel zon binnen en kijken we uit op de tuinen van de buren met veel groen. In onze tuin sporten we op anderhalve meter van onze personal trainer.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Toen onze kinderen Neva (5) en Kae (1) nog thuis waren, was thuiswerken lastiger. Nu gaat Neva weer naar school en Kae naar de opvang, dus lukt focussen wel beter.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“De extra tijd die ik met mijn vrouw kan doorbrengen, vind ik gezellig. We lopen vaak samen even een rondje en lunchen samen. Ik heb een stappenteller gekocht om elke dag 10.000 stappen te zetten en sinds ik mijn eigen lunch maak, zijn mijn eetgewoontes gezonder geworden.”

De thuiswerkplek van Betty van der Leest Beeld Helen Fermate
De thuiswerkplek van Betty van der LeestBeeld Helen Fermate

Betty van der Leest (53), patroontekenaar en coupeuse, maakt mondkapjes in haar atelier aan huis in Centrum.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik ben zzp’er en al mijn klussen kwamen, pats boem, stil te liggen. Toen ging ik me verdiepen in het naaien van mondkapjes. Via via kwam ik in contact met Helen Fermate (56), die onze website fancymondkapjes.nl heeft gemaakt en de verkoop regelt. En ik naai alle modellen, met leuke details.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit aan tafel in mijn atelier. Overal liggen stoffen, er staan dozen met fournituren en over de deuren hangen slingers met mondkapjes die half af zijn. De mondkapjes zijn best wel een succes, dus heb ik minder tijd voor mijn kat Kiwi, maar die komt gewoon haar aandacht opeisen.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op het dak van de oude kazerne aan de Sarphatistraat. En soms is mijn uitzicht Helen, die aan het raam een nieuwe voorraad mondkapjes komt ophalen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ik heb het zo druk en ben zo gemotiveerd door het succes van ons bedrijfje dat ik lange dagen maak. Soms komt mijn buurman langs met een kop dampende soep. Geweldig, toch?”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik ben blij dat we in deze bizarre tijden toch ons hoofd boven water kunnen houden en een positieve bijdrage kunnen leveren.”

De thuiswerkplek van Django Hessels. Beeld
De thuiswerkplek van Django Hessels.

Django Hessels (63) werkt als arbeids- en organisatiepsycholoog vanuit zijn huis in de Hugo de Grootbuurt.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De individuele gesprekken kunnen prima via Zoom of Teams, maar de groepsbijeenkomsten zijn lastiger. Normaliter intervenieer ik bij conflicten en nu zie ik niet hoe mijn cliënten onderling met elkaar omgaan. Ik mis de echte indrukken van een persoon en de handdruk aan het begin en einde van een gesprek het meest.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit in de huiskamer aan een grote tafel. Ik draag een net hemd en een spijkerbroek, normaal gesproken heb ik een nette broek aan.”

Wat is uw uitzicht?

“We wonen op achthoog en vanuit de woonkamer kijken we uit op de Kostverlorenvaart. Ik zie de hele dag vogels, mensen, plezierbootjes en binnenvaartschepen.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Nee, daar heb ik totaal geen last van. Halverwege de dag neem ik wel een pauze. Dan lees ik de krant, maak ik een wandeling of ga ik hardlopen. En ik heb veel meer tijd voor mijn cursus Russisch.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik vind het heerlijk om thuis te werken. Het is efficiënter en ik heb veel minder reistijd. Maar er zijn ook nadelen: irritaties of spanningen zijn niet zichtbaar online en het persoonlijke contact ontbreekt. Mijn vrouw en ik gingen veel naar concerten en musea, dat kan nu niet meer. Dat vind ik heel erg, vooral voor de mensen in die sector.”

Hans Oudendorp Beeld
Hans Oudendorp

Het werken vanuit zijn zelfontworpen huis op IJburg gaat architect Hans ­Oudendorp (64) steeds beter af.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Ik ben van ons architectenbureau de enige die dicht bij de risicogroep zit en daarom moest ik als eerste thuiswerken. Ik voelde me weggestuurd en moest in het begin ontzettend wennen aan het digitaal werken. Ik ben tenslotte een beetje oldskool; het schetsen doe ik nog steeds met de hand. Gelukkig heb ik jongere collega’s die digitaal vergroeid zijn.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn man maakt interieurreportages en werkt vanuit zijn eigen studio. Ik heb dus het hele huis voor mezelf en werk aan een van de twee tafels in de woonkamer bij de brede schuifpui naar de tuin.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit onze bungalow heb ik zicht op het water. Met mooi weer gaat de pui open en werk ik binnen, maar toch ook buiten. Ik voel me bevoorrecht met zo’n luxe thuissituatie.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“In mijn pauze loop ik naar de steiger aan het water. Er gebeurt best veel als je half buiten werkt. Zo zie ik vaak kinderen met bootjes, die wedstrijden houden.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“In het begin was ik sceptisch, omdat er geen controle is op de werkzaamheden, maar iedereen neemt zijn ­verantwoordelijkheid. Ik vind het ­bijzonder dat ik min of meer gedwongen ben op een andere wijze te gaan werken en dat ik het nog leuk begin te vinden ook.”

null Beeld Ruben Visser
Beeld Ruben Visser

Architect Ruben Visser (43) werkt deels vanuit zijn camper en deels ­vanuit zijn studeerkamer in Oost.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De lopende processen gaan prima, en het videovergaderen ook wel, maar dat vind ik best vermoeiend. Het lastigste is het creatieve van mijn vak: met collega’s samen schetsen en brainstormen. Dat gaat een stuk minder soepel zo via de computer.”

Hoe zit u erbij?

“Vanwege ruimtegebrek in ons huis hebben we onze camper extra vroeg uit de stalling gehaald. Ik heb wifi aangelegd in de schuur, zodat je in de camper ook ontvangst hebt. Vooral voor vergaderingen is de camper ­ideaal. Ik zit dan aan het zitje met mijn koptelefoon op. Speciaal voor deze rubriek hebben we met het hele gezin geposeerd in de camper.”

Wat is uw uitzicht?

“Vanuit de camper kijk ik uit over het pleintje achter ons huis, waar vaak kinderen spelen. Als ik niet afgeleid wil worden, doe ik de gordijntjes dicht.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“In huis zijn de grootste afleiding mijn dochters van 13, 11 en 6. Vooral de jongste had veel begeleiding nodig, maar gelukkig kunnen ze weer naar school. In de camper is er niets wat afleidt, het is onze rustcabine.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik zie mijn kinderen veel meer dan normaal en vind het leuk betrokken te zijn bij hun schoolwerk. Ook krijg ik wat mee van hun digitale dans- en vioollessen, die normaal buitenshuis plaatsvinden.”

Jan Veering: 'Ik plan elke dag een moment in om lekker te rennen in het park’ Beeld Jan Veering
Jan Veering: 'Ik plan elke dag een moment in om lekker te rennen in het park’Beeld Jan Veering

Jan Veering (41) geeft lessen NT2 (Nederlands als tweede taal) vanuit zijn huis in West.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“De hele week door geef ik privé- en groepslessen, bijvoorbeeld aan mensen die werken bij Google, Netflix of Heineken. Een meisje uit Kenia gaf ik al onlineles, dus daar had ik al ervaring mee. Ik gebruik spelletjes, zoals Kahoot en muziek om de lessen leuker te maken.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn vriend is webdeveloper, we werken allebei vanuit huis. Hij heeft een inklapbaar bureautje in de boekenkast voor me gemaakt, zodat ik daar kan werken. Daarvoor zat ik op de bank, maar dat was minder comfortabel.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk uit op een spiegel en ik ben wel ijdel, maar niet zó ijdel, dus ik heb er een poster opgeplakt. Om me heen staan de boeken die ik gebruik om les te geven.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“We hebben een benedenwoning met een tuin, en het Westerpark is vlakbij. Ik plan elke dag een moment in dat ik lekker kan rennen in het park. Verder ben ik veel met muziek bezig, want ik ben ook dj en speel piano.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik vind het lekker om niet heel Amsterdam door te hoeven fietsen als het regent. Daardoor ben ik minder moe aan het eind van de dag. ­Lesgeven is toch lichaamstaal, dus ik zou niet altijd vanuit huis kunnen werken. Het is een mooie periode om pas op de plaats te maken.”

Meedoen? Stuur een foto van uzelf in thuiswerksituatie, met toelichting, naar thuis@parool.nl. Zet uw naam, leeftijd, buurt en telefoonnummer in de e-mail.

Anna Bon: 'Normaal reis ik zes keer per jaar naar landen in Afrika om informatiesystemen te bouwen voor de voedselzekerheid.' Beeld
Anna Bon: 'Normaal reis ik zes keer per jaar naar landen in Afrika om informatiesystemen te bouwen voor de voedselzekerheid.'

Anna Bon (58), projectleider Afrika bij de VU, werkt aan de kampeertafel vanuit haar huis in de Plantagebuurt.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Normaal reis ik zes keer per jaar naar landen in Afrika om informatiesystemen te bouwen voor de voedselzekerheid. Nu ligt dat plat en communiceer ik via Skype. In landen als Mali, Burkina Faso en Ghana doen de coronamaatregelen meer kwaad dan de kwaal zelf: de voedselzekerheid onder de armen verslechtert. Ik hoop dat ik er snel naartoe mag.”

Hoe zit u erbij?

“Mijn man werkt in de studeerkamer, mijn zoon studeert aan de UvA en zit op zijn eigen kamer. Ik werk in de woonkamer aan de kampeertafel, dus we hebben geen last van elkaar.”

Wat is uw uitzicht?

“De Plantage Muidergracht en het plantsoen. Ik zie een grasveld aan de gracht, waar met mooi weer alle buren ’s middags op handdoeken recreëren. Als ik dat zie, is het onaantrekkelijk om aan mijn bureau te zitten.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Mijn kat Harry wil af en toe eten hebben, maar verder valt het wel mee. We wonen vlak naast mijn schoonmoeder, voor wie we de mantelzorg doen en we gaan elke dag raamzwaaien bij mijn gehandicapte broer.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Het is fijn om zelf mijn tijd in te delen, ik kan even buiten wandelen en hoef me niet mooi aan te kleden. Toch vind ik de nadelen groter dan de voordelen.”

De thuiswerkplek van Paul Steenhorst. Beeld
De thuiswerkplek van Paul Steenhorst.

Paul Steenhorst (64) werkt vanuit zijn tuinhuisje in zijn tuin van 120 vierkante meter, midden in De Pijp.

Wil het een beetje, thuiswerken?

“Als hoofd restauratie bij Rijks­museum Boerhaave in Leiden kan ik lang niet al mijn werk vanuit huis doen; verzekeringstechnisch kan ik onze objecten niet zomaar meenemen. Wat wel kan, is het maken van kopieën van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, voor de verkoop in onze museumwinkel.”

Hoe zit u erbij?

“Ik zit in ons tuinhuisje. Vroeger was dat de slaapkamer van mijn zoon, maar toen hij uit huis vertrok, heb ik het omgebouwd tot mijn werkplaats. Al mijn gereedschap hangt hier, en ik heb er mijn draaibank en een oventje, voor het edelsmidswerk dat ik in mijn vrije tijd doe.”

Wat is uw uitzicht?

“Ik kijk naar onze perenboom, twee appelbomen, een druif en een vijvertje. En het stikt van de beesten in de tuin: we hebben veel koolmeesjes en een hele berg kikkers.”

Liggen er afleidingen op de loer?

“Ja, we zijn nogal een inloophuis voor vrienden en familie, omdat we in de tuin genoeg ruimte hebben om afstand van elkaar te houden.”

Elk nadeel hep z’n voordeel?

“Ik krijg hier van tien tot drie uur meer gedaan dan op het werk van negen tot vijf, omdat ik niet word gestoord. Ook krijg ik elke dag twee uur cadeau, waarin ik normaal gesproken onderweg zou zijn. Nu vul ik die tijd met uitgebreid de krant lezen en wandelen met mijn vrouw.”

Lees hier de eerdere afleveringen van De Thuiswerkplek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden