Plus

Jochem Myjer staat op eenzame hoogte

Een vijftig- of zelfs zestigjarige Jochem Myjer op het podium, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Als de ADHD door de tijd is getemd, wat blijft er dan over?

Mike Peek
¿ In Adem In, Adem Uit brengt Jochem Myjer zijn verhalen soms met de nodige bombast Beeld Anne Reitsma
¿ In Adem In, Adem Uit brengt Jochem Myjer zijn verhalen soms met de nodige bombastBeeld Anne Reitsma

In zijn nieuwe show Adem In, Adem Uit licht Myjer (40) een tipje van de sluier op. Dat deed hij vorige keer ook al, maar toen dwong zijn nektumor hem min of meer om een serieuze rode lijn in te bouwen.

Nu is het zijn eigen keuze. Myjer, van oorsprong bioloog, vertelt een mooi persoonlijk verhaal over zijn liefde voor de Waddeneilanden én het vogelspotten, het 'Pokémon Go van zijn generatie'. Vader Myjer stampte die passie voor de natuur er al vroeg in. Vanuit het familiehuisje op Texel keek het gezinnetje naar buiten, terwijl de muziek van Johann Sebastian Bach door de speakers klonk. Dat huisje is nog steeds in de familie en Jochem doet precies hetzelfde met zíjn kinderen.

Veel try-outs
De cirkel van het leven, inderdaad. Myjer, eeuwig jongensachtig enthousiast, buit die cirkel ten volle uit. Met Lion King-achtig bombast in de finale, maar misschien nog wel mooier met lieve gebaren en woorden eerder op de avond. Hij kan ook zonder hyperenergie, dreunende muziek en flitsend licht begenadigd vertellen.

Voorlopig bestaan die verhalen nog grotendeels uit de kenmerkende mix van familievriendelijk absurdisme, razendsnel gespeelde liedjes en visuele komedie. Daarin staat hij op eenzame hoogte.

De autorit naar Texel is een onnavolgbare opeenstapeling van vrolijke gorigheid, met als hoogtepunt de slacentrifuge waarin de kleine Jochem zijn door 'angstplasjes' bewaterde onderbroek probeert te drogen.

Myjer, notoir onzeker, speelde zoals altijd honderd try-outs voor hij Adem In, Adem Uit in première durfde te laten gaan. Ongelooflijk veel, maar daardoor is zo'n show ook echt kláár: in elke bijzin twee grappen, elke lach tot op de seconde getimed.

Ontroering
En hoewel hij zichzelf niet opnieuw uitvindt, is zijn materiaal fris genoeg om niet te vervelen. Zo giet hij zijn imitaties dit keer in de vorm van een cursus. Het heeft allemaal met spieraanspanning te maken, vertelt Myjer. Zo kunnen we thuis voor de spiegel oefenen op onze eigen versie van Peter R. de Vries, Margreet Dolman of Super Grover.

De voorstelling heeft bovendien een uitstekende cadans. Voor de pauze sluit hij af met de leukste meezinger uit zijn carrière, erna begint Myjer met een sober verhaal over de dood van een oude man op Texel. Hij zoekt vaker ontroering op. Zo vertelt Myjer fraai over zijn judowedstrijd tegen een meisje, waardoor zijn angst voor borsten omsloeg in bewondering.

Minpunten zijn er weinig, maar ­Myjers impressies van een relaxte Antilliaan en boze Marokkaan hadden in het repetitielokaal kunnen blijven. De grootste entertainer van Nederland kan prima zonder die ­uitgekauwde stereotypen.

Adem In, Adem Uit

Door Jochem Myjer
Gezien 13/10, Carré
Te zien tournee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden