Erik Voermans. Beeld Linda Stulic
Erik Voermans.Beeld Linda Stulic

Jean Sibelius stopte, ongewild weliswaar, op zijn hoogtepunt – deden alle componisten dat maar

PlusEerste Hulp bij klassieke muziek

Erik Voermans

Wie is, of was, de snelste componist ter wereld? Een erg muzikale vraag is het niet, want componeren is geen wedstrijd. Toch is het aardig er eens over na te denken. Bach misschien? Die moest in Leipzig vanaf 1723 als cantor van de Thomaskerk elke week voor nieuwe religieuze muziek zorgen en behalve die cantates schreef hij ook nog allerlei andere stukken.

Of anders misschien Rossini? Die schreef tussen zijn achttiende en zijn zevenendertigste maar liefst 39 opera’s – en hield er toen abrupt mee op. De rest van zijn lange leven maakte hij alleen nog maar geestelijke muziek, maar nooit meer in het idiote tempo van vroeger.

In Nederland is de kampioen ongetwijfeld de Amsterdammer Chiel Meijering, die onstuitbaar blijft produceren. De teller staat inmiddels op ruim 1200 stukken, waaronder 130 fagotconcerten, honderden strijkkwartetten en behalve solowerken ook elf symfonieën voor orkest.

Snel schrijven kon ook de Finse grootheid Jean Sibelius, als het tenminste ging om liederen voor stem en piano of kamermuziek. Maar het componeren van symfonieën ging hem steeds moeilijker af, zo moeilijk zelfs, dat hij na zijn raadselachtige, maar magistrale Zevende en het nog indrukwekkender symfonische gedicht Tapiola nagenoeg helemaal stilviel. In de meer dan dertig jaar daarna kwam er alleen nog maar gelegenheidswerk uit zijn pen. Hij begon nog wel aan een Achtste symfonie (de beroemde dirigent Koussevitzky zeurde hem er jaren over aan zijn gebeeldhouwde kop), maar hij kwam niet verder dan het eerste deel, keurde dat af en gooide de schetsen in het haardvuur. En dat was dat.

Waarom viel Sibelius stil? Niemand die het weet. De meest plausibele verklaring is dat hij na Tapiola geen idee meer had hoe hij verder moest zonder zichzelf te herhalen. Daarmee stopte hij, ongewild weliswaar, op zijn hoogtepunt. Deden alle componisten dat maar.

Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Santtu-Matias Rouvali met de Zesde en de Zevende symfonie van Sibelius op 12/12 in het Concertgebouw (14.15 uur). Het concert wordt live gestreamd via YouTube, Facebook en concertgebouworkest.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden