PlusRecept van de dag

Japanse kipcurry, precies wat ik nodig heb

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin. 

Fow Pyng Hu.Beeld Jakob Van Vliet

Afgelopen week was ik in het IND-gebouw van Japan. Mijn toeristenvisum was verlopen. Drie maanden zijn zomaar verstreken. Ik zat al twee weken illegaal in Japan, maar wilde daar niet meteen iets aan doen. De gevolgen kunnen namelijk groot zijn, en daar wilde ik niet aan denken. Ik hoopte dat ik mijn visum kon verlengen, en dat ik geen straf kreeg voor het laten verlopen van mijn visum.

Een bezoek aan de immigratiedienst is nooit een fijn dagje uit. Hoe vrolijk je er ook heengaat, je komt altijd terug met een onbestemd, neerslachtig gevoel. Het zal wel overal op de wereld zo zijn. Een immigratiedienst twijfelt bij voorbaat aan je bedoelingen; en met die gedachte stap je in een bus vol lotgenoten op weg ernaartoe.

De meeste immigranten komen uit China, Korea en Thailand. Wat dat betreft ben ik een vreemde eend in de bijt. Hetzelfde uiterlijk, maar met een andere achtergrond en andere motieven. Toch herken ik meteen hun situatie. Ik denk terug aan mijn ouders, aan familieleden die zijn geëmigreerd en ook aan het Tibetaanse personeel van me dat zo’n lange en onzekere weg heeft moeten door­lopen.

De immigratiedienst is wat minder vriendelijk dan wat je van Japanners gewend bent. Misschien zijn ze ons moe, mensen die het belang van een nette rij minder nauw nemen, en mensen die te luid praten. Te rommelig en te rumoerig, daar moeten de Japanse ambtenaren vast kippenvel van krijgen.

Na twee uur wachten ben ik aan de beurt. Een jonge beambte vraagt me wat de reden is dat ik langer wil blijven. Ik vertel hem dat als ik Japan nu verlaat, ik het land niet meer in kom vanwege de coronarestricties. Dat zou betekenen dat ik mijn vrouw en dochter een jaar of langer niet meer zal zien. “No good reason,” zegt de jonge man vermoeid, alsof ik de zoveelste ben met een emotionele smoes. Alleen praktische redenen, zoals geen terugvluchten, nemen ze serieus. Wanneer moet ik dan weg? “Als het kan morgen,” zegt hij. Dat is het, ik kan weer gaan.

Dus dit is hoe dat voelt, denk ik op de weg terug, denkend aan mijn vader, die mijn moeder met dochter achterliet toen hij emigreerde. Het waren onzekere tijden.

Ondanks de moderne tijd ben ik niet veel opgeschoten. Ik kom uitgeput thuis. Mijn vrouw heeft gekookt, curry, precies wat ik nodig heb. Ik lach en kijk haar en mijn dochter aan. Ik ga ze zo vertellen hoe we ervoor staan.

Japanse kipcurry

Ingrediënten
50 gr boter
5 el bloem
4 el garam masala kerriepoeder (andere mix kan ook)
500 gr kippendijfilet in blokjes van ca. 3 cm
2 el bakolie
2 uien, fijngesneden
½ appel geraspt
2 aardappels in blokjes (ca. 2 cm)
1 winterpeen in blokjes (ca. 2 cm)
1 l water
2 el worcestershiresaus
2 el ketchup
2 el sojasaus

Bereiding
Japanse curry is anders dan de Indiase curry, hij is veel milder en de saus is wat dikker. De meeste mensen gebruiken kant-en-klare blokjes die je in water oplost, deze keer maken we hem zelf.

Karamelliseer de bloem met de boter, laat het niet aanbranden, blijf goed roeren. Na 10 minuten is het mooi bruin. Doe het kerriepoeder erdoorheen en laat het meebakken, je krijgt nu een solide pasta die we de roux noemen. Zet die apart. Bak met wat olie de kip mooi bruin, haal uit de pan en bak er vervolgens zachtjes de uien in. Voeg daarna de appel toe. Na 10 minuten is het gekaramelliseerd. Voeg nu het water, de roux en alle andere ingrediënten toe. Roer het goed door, pas op dat de curry niet aanbrandt onder in de pan. Laat alles 15 min koken. Voeg eventueel een extra eetlepel kerriepoeder toe en wat zout. Als je het pikant wilt maken, voeg dan wat gemalen chilipeper toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden