Recept van de dag

Janssons frestelse: de volgende dag is het nóg lekkerder

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen. Vandaag: Janssons frestelse.

Beeld Mark van der Zouw

De afgelopen week heb ik met mijn kookkunsten een groep van negen Nederlanders helpen overleven in de woeste bossen van Jämtland in het Noorden van Zweden. Ik was met mijn kinderen een week family bushcraften, oftewel: vrijwillig op survival met het hele gezin. We zaten aan een meer waar Bob Ross van zou watertanden. Belachelijk veel lovely little trees, phthalo blue spiegelend water en gigantische keien die daar zijn neergeworpen in de laatste ijstijd en nu prachtig zijn begroeid met alle mogelijke mossen.

Elke dag bracht bushcraftmaster Geerd een bezoek aan ons afgelegen kamp. Hij leerde ons profi fikkies steken, houthakken, gereedschap snijden, eetbare planten herkennen, giftige paddenstoelen vermijden, vissen, vallen zetten, kanoën en nog veel meer. Wie nu denkt dat wij op blaadjes en geroosterde eekhoorn leefden: nee.

Geerd liet ook bakken aardappelsalade voor ons achter, gemarineerde karbonades, worstjes, ingemaakte bieten, soeppakketten, pakken pannenkoekmeel, zakken broodmeel, melk, eieren, broden, boter, jam, kaas, bacon, ahornsiroop en heel veel aardappels en groente uit zijn tuin. Daar moesten we ons maar mee zien te redden. Tot de volgende dag, als hij weer nieuwe proviand meenam.

Keihard overleven was het dus niet. Toch gedroegen wij ons verdacht veel als een groep jagers-verzamelaars. Moeder en dochter haalden water uit de beek voor de groep. Vader en zoon hielden zich bezig met het vuur. Ik ging uren bosaardbeitjes, frambozen en lingonberry plukken en maakte er jam van. Als het jonge stel van de groep ging vissen, smulden we met z’n allen van dat ene gegrilde baarsje. Ik maakte bruin en wit brooddeeg terwijl de kinderen berkentwijgen van hun bast ontdeden. Aan de blanke stokken prikten we worstjes en omwikkelden ze met deeg. Even boven het vuur en we smulden van de ­beste worstenbroodje sinds de oertijd. Alles smaakt nu eenmaal honderd keer beter als het op vuur bereid is. Zelfs al komen de ingrediënten uit de supermarkt.

Janssons frestelse

Ingrediënten
(voor 6-8 personen)
100 g roomboter
400 g uien, gesnipperd
1,2 kg romige vastkokende aardappels, als dunne friet gesneden
375 g Zweedse sprotjes op zuur/zure haring in stukjes
300 ml crème fraîche
300 ml slagroom
handje broodkruim

Bereiding
Zet de Dutch oven/gietijzeren braadpan boven je vuur, op je bbq of op het gas en laat de boter erin smelten. Doe de uien erbij en bak ze helemaal glazig. Voeg de aardappels, vis, crème fraîche en slagroom toe en breng op smaak met peper en zout. Sprenkel het broodkruim erover en bak ± 1 uur met de deksel erop boven het vuur of in de oven op 250°C. Als je het niet op krijgt, helemaal niet erg: de volgende dag is het nóg lekkerder. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden