Recensie

Jandino Asporaat doet aan lol trappen voor gevorderden (***)

Als je een superster bent, en dat is Jandino Asporaat inmiddels, willen mensen alles van je weten. Vandaar dat Hoe dan ook eindigt met een heuse Q&A. Vrij schieten.

Mike Peek
Jandino Asporaat Beeld Ruud Baan
Jandino AsporaatBeeld Ruud Baan

Wie zijn kapper is, vraagt een lolbroek. 'Je zus,' schiet de kale comedian direct terug. De meeste vragen zijn vrij oppervlakkig, maar één dame informeert naar onderwerpen waar Asporaat op het podium niet over praat, terwijl hij dat wel zou willen. Je ziet hem een halve seconde twijfelen: grap maken of echt antwoord geven?

Rasentertainer
Hij kiest het laatste: Asporaat zou best iets willen zeggen over politiek. Hij heeft namelijk best wel een mening over waar Israël mee bezig is, bijvoorbeeld. 'Maar als ik op het podium over politiek begin, gaan mensen kotsen.' Toch die grap, maar wel een veelzeggende. Als íemand precies weet wat zijn kracht is, is het Jandino Asporaat. Rasentertainer. Zakenman. In die volgorde.

Twee uur eerder: een flitsende lichtshow, keiharde popmuziek. Asporaat maakt zijn entree als een ware comedygod en wordt op zijn wenken bediend door een stel laatkomers - blanke laatkomers. 'Jullie dachten: een Antilliaan op het podium, die zal wel te laat beginnen?'

De verhalen waarmee hij opent, zijn redelijk sterk en vooral erg persoonlijk. Over het verschonen van zijn dochtertje, het denkbeeldige vriendje van zijn zoontje en een dik joch dat als een dictator over de speeltuin heerst. In al die verhalen speelt Asporaat dezelfde rol. Aan de oppervlakte is hij een goed geklede macho - 'Neem me niet in de maling, want ik maak je zwanger,' werpt hij een iets te bijdehante dame toe- maar tegelijk is hij de schlemiel, een wat androgyne bangerik, die altijd en overal het onderspit delft. Het is vermoedelijk die balans die hem bij beide seksen zo geliefd maakt. Een balans die hij daarom zeer terecht koestert.

Lol trappen
Later fladdert de voorstelling alle kanten op. Asporaat zoekt veelvuldig contact met de zaal en laat keer op keer zien hoe goed hij daarin is. Er zit geen enkel filter tussen hem en het publiek. Ook wordt er natuurlijk gedanst. Asporaat ronselt zijn pianist en drummer om de boyband te imiteren waarin hij vroeger zat. Vervolgens speelt hij 'bling bingo' met een heel erg mooi meisje. Het niveau keldert, maar de energie blijft hoog.
Én Jandino zingt. Soms maakt hij daarvoor gebruik van teksten, soms is het meer een kwestie van hummen. 'Mocht je nou denken: volgens mij zijn dat geen woorden, ik vertel jou toch ook niet hoe je je werk moet doen?'

Met cabaret heeft deze show niets te maken. Het is lol trappen voor gevorderden, zonder enige verdere pretentie. 'Als je een rode draad vindt, hou hem maar,' roept Asporaat. 'De enige vraag die ík belangrijk vind, is: hebben jullie gelachen?'

Jawel, we hebben gelachen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden