Plus Proefwerk

Jade Restaurant New Century Hotel (7+)

Onderin het Chinese New Century Hotel in Osdorp huist het nogal ongezellige Jade. Het Kantonese eten is helemaal niet slecht.

Jade Beeld Eva Plevier

Het rood-goudgekleurde, met lampionnen en draken omhangen Chin. Ind. Rest. was voor veel Nederlanders decennialang hun eerste en enige restaurantervaring.

De Chinese immigranten die de zaken openden, pasten hun inrichting en menukaarten snel en succesvol aan de Nederlandse smaak aan. De grote loempia met pindasaus is ongeveer zo Chinees als een boterham met kaas - hetzelfde geldt voor het zakje kroepoek en de babi pangang.

Het restauranttype staat inmiddels op de rode lijst, omdat het door het hele land in razend tempo wordt vervangen door fusion-, wok- en all you can eat-sushiconcepten. Jammer, want het is een uniek aspect van de Nederlandse eetgeschiedenis.

Lekkerbekken op zoek naar een meer authentieke ervaring, frequenteerden de witbetegelde zaken op de Zeedijk of het gigantische (inmiddels gesloten) Nam Tin in de Jodenbreestraat: plekken waar de Chinese restauranthouders zélf graag aten.

De zoektocht verliep dan volgens de rammelende formule: onvertaalde menukaarten + weinig blonde hoofden + stuitende ongezelligheid = goed.

Wat dat betreft is de entree bij het New Century Hotel veelbelovend. Business Park Amsterdam Osdorp ziet er precies zo gezellig uit als het klinkt, en naast de McDonald's verrees vorig jaar een blokkig hotel dat zich richt op Chinese toeristen en zakenlui.

In de plint zit restaurant Jade, dat eruitziet als een generiek hotel-restaurant; de mueslidispensers staan al klaar voor morgenochtend, op de vloer ligt spuuglelijk crèmekleurig vloerkleed met rode cirkels.

Het is groot en niet zo druk, wel zitten er twee grote groepen Aziatisch uitziende mensen aan enorme ronde tafels te eten.

Zijn het Chinese toeristen? Nee, zegt mijn tafelgenote, die zelf opgroeide in zo'n ouderwets Chin. Ind. Rest.. Deze mensen spreken geen Mandarijn, maar Kantonees; het zijn Nederlandse families die iets te vieren hebben.

Hele speenvarkens
We bestellen van die bloemige, helgele chrysantenthee en begraven ons in de kaart, die gigantisch is en voorzien van handige foto's.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

Voorin worden vooral menu's en banketten aangeboden voor gezelschappen van twee tot twintig personen, daarna zijn er vijf pagina's dim sum, dan soepen, geroosterd vlees, gestoomde vis, hotpots en kleipotgerechten.

Er staat babi pangang tussen, maar ook hele speenvarkens en abelone met oestersaus. Ook is er een flinke lijst vegetarische gerechten en een ruime keus aan Chinese groenten.

Babybilletjesroze
Nu is dimsum een op zichzelf staande middagaangelegenheid - een soort brunch met hapjes bij de thee, en veel restaurants bieden het 's avonds daarom helemaal niet aan.

Bij Jade is een deel van de gerechtjes 's avonds nog verkrijgbaar, dus uit eigenwijzigheid en nieuwsgierigheid bestellen we er toch twee: de har kau (gestoomd garnalenbuideltje, €4,80) en een haaienvinnenpasteitje (€4,60).

De eerste is keurig; mals, halftransparant rijstdeeg dat niet plakt of scheurt, gevuld met knisperende, babybilletjesroze garnaal en fijngehakte bamboescheut. Het andere pasteitje is van wontondeeg en gevuld met glasnoedels, koriander, wortel en opnieuw wat garnaal - geen haaienvin, de naam verwijst waarschijnlijk naar de vorm.

De gesudderde kippenklauwtjes met soja en vijfkruidenpoeder - een feestje van onalledaagse structuren van bot, vel en kraakbeen - blijken helaas toch niet meer verkrijgbaar.



Best
Ik vind weinig zo levensbevestigend als zo’n groot bord Chinese groenten met knoflook, en de kai choy is hier erg lekker.

Minder
De hotpot van tofoe met spek is redelijk goed bereid, maar ook niet écht het fijne geheel geworden dat het kan zijn.

Opvallend
Het New Century Hotel opende acht maanden geleden. Het richt zich vooral op Chinese toeristen en zakenlui.

Sojakip is een Kantonese favoriet, waarbij een kip wordt gestoofd met suiker, specerijen en veel sojasaus.

Het is de spe­cialiteit van het goedkoopste Michelinrestaurant ter wereld, (Hongkong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle in Singapore) en hier is hij ook redelijk goed - het vlees sappig, de marinade geurig, een beetje zout misschien en het vel is wat taai. Je betaalt €16,50 voor een halve.

De tofoe met spek (€16,80) is ook oké, al hebben we die wel veel beter gehad, want niks maakt tofoe lekkerder dan een beetje vet varkensvlees.

De grote stukken tofoe en buikspek zijn gewokt met flink wat specerijen als steranijs en kaneel. We krijgen er prima rijst bij.

Chinese mosterdkool
Ik hou erg van zo'n groot bord gewokte Chinese groenten, en hier is een ruime keuze. De kai choy (€14,80), een soort Chinese mosterdkool die lijkt op een soort dikstelige andijvie maar dan met een sterkere koolsmaak. Hij is gewokt met knoflook en erg lekker.

Al met al hebben we helemaal niet slecht gegeten bij Jade - niks waar we ondersteboven van waren, maar het meeste zat prima in elkaar.

Vorige Proefwerken
Café Binnenvisser (7,5)
Thúskomme (8,5)
Café Américain (4)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Jade Restaurant New Century Hotel

Fogostraat 10
1060 LJ Amsterdam

020 6198669

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.